IEXGeld

Dossiers

Profiel

3 tips om je voor te bereiden op de aanschaf van een huis

De huizenprijzen zijn wat afgekomen van de enorme recordhoogtes van maanden geleden, maar je kunt niet bepaald zeggen dat er al echt koopjes in de markt te vinden zijn. Hoe kun je je voorbereiden om de aanschaf van een huis voor jezelf makkelijker te maken? Enkele tips. 

1. Bereid je vooraf voor op de maandelijkse betalingen

Een open deur, maar de beste manier om jezelf financieel klaar te maken voor de aanschaf van een woning is door ervoor te sparen. En dat gaat verder dan sparen voor je eigen inleg.

Kijk juist ook naar je voorziene maandelijkse hypotheeklasten. Betaal je nu €1.000 per maand aan huur, maar verwacht je minstens een hypotheeklast van €1.500 te krijgen, probeer die €500 dan alvast apart te houden. Hoe voelt dat? Kun je de zwaardere last goed dragen?

Op deze manier simuleer je een beetje hoe het financieel gezien voelt om huiseigenaar te zijn. Merk je dat de nieuwe lasten toch wat zwaar zijn, dan moet je die ruimte voor jezelf creëren door bijvoorbeeld je levensstijl wat aan te passen. Of je kun je beter op zoek gaan naar een goedkopere woning, waardoor de hypotheeklasten lager zijn. 

2. Houd rekening met het onderhoud van je huis

Velen vinden het zonde om een woning te huren: je kunt beter een huis kopen, dan is het immers echt van jou. En hoewel een eigen huis vaak een goede investering is gebleken, heeft een huurwoning ook wel voordelen. Mankeert er iets aan de woning of is bijvoorbeeld de oven of het gasfornuis stuk, dan dient de huurbaas of verhuurorganisatie dit probleem op te lossen. Dat zit al in de huurprijs inbegrepen. Als huizenbezitter moet je dergelijke zaken zelf aanpakken en daar maak je kosten voor.

Bovendien zijn er speciale belastingen die je moet betalen, zoals de onroerendezaakbelasting, hetgeen een percentage van je WOZ-waarde is, en het Eigenwoningforfait. 

Kortom: waar je bij huur exact weet wat je iedere maand kwijt bent, is dat bij een huis heel anders. 

Houd dus rekening met deze extra kosten en stel bijvoorbeeld je eigen “calamiteitenfonds” op, waarin je iedere maand wat geld stopt.  

3. Behoud wat flexibiliteit

Om toch nog een beetje flexibiliteit te houden in je maandelijkse kosten, kun je er eventueel voor kiezen om een hypotheek af te sluiten met een kortere looptijd, bijvoorbeeld 15 jaar in plaats van 30 jaar. Over 15 jaar kun je dan weer een hypotheek afsluiten tegen de dan geldende rentetarieven, die lager kunnen zijn dan nu. Het gevaar is natuurlijk dat de rentes ook hoger kunnen zijn… 

Je kunt ook altijd een hypotheek oversluiten, als je ziet dat de actuele rentes beduidend lager liggen dan toen jij je hypotheek afsloot. In dat geval betaal je wel een boeterente. 

Lees ook:

Nationaal Koopstartfonds is sigaar uit eigen doos

Starters op de woningmarkt kunnen na de zomer iets gemakkelijker een hui... Lees verder ›