IEXGeld

Dossiers

Profiel

Geen btw-aangifte doen? Dat kan!

Uit onderzoek van de Belastingdienst blijkt dat bijna de helft van de startende ondernemers en zzp’ers graag afziet van de btw-aangifte. Gelukkig hoef je ook niet altijd btw-aangifte te doen. Je kunt namelijk deelnemen aan de kleineondernemersregeling. Wat moet je weten over deze regeling? En is de regeling wel zo interessant voor jou? 

Ondernemers met een structurele jaaromzet van €20.000 of minder kunnen zich aanmelden voor de kleineondernemersregeling. Daarmee zijn ze minimaal drie jaar vrijgesteld voor btw.

Voorwaarden voor de kleineondernemersregeling

Voorwaarde is wel dat de jaaromzet niet boven die €20.000 komt. Kom je daar een jaar wel boven, dan moet je je afmelden voor de regeling en kun je je de komende drie jaar niet meer aanmelden. Het is dus belangrijk dat je een goede afweging maakt voor jezelf en op het juiste moment instapt.

Verder moet je onderneming gevestigd zijn in Nederland en moet je voldoen aan de administratieve verplichtingen voor de btw. Denk hierbij aan het netjes bijhouden van je uren en het bewaren van je facturen. 

Het scheelt administratieve rompslomp

Of deelname aan de regeling interessant is, hangt af van verschillende factoren en is voor iedere ondernemer anders, zo stelt Ferry Hoogerheijde, startersvoorlichter Belastingdienst.

Check ook: Als zzp-er sparen voor je pensioen? Let op de kosten

Zo hoef je geen btw in rekening te brengen bij je klanten en hoef je geen btw-aangifte te doen. Het voordeel daarvan is dat je minder administratieve verplichtingen hebt: je hoeft immers niet meer ieder kwartaal aangifte te doen.

Dit betekent uiteraard niet dat je je boekhouding helemaal niet meer hoeft bij te houden. Je zult nog steeds aan de Belastingdienst duidelijk moeten maken wat je hebt verdiend, wat je hebt uitgegeven en wat je winst was.

... maar mag ook geen btw aftrekken als voorbelasting

Een nadeel van de kleineondernemersregeling is dat je geen btw mag aftrekken als voorbelasting. Dit is dan weer niet zo gunstig als je in de komende drie jaar van plan bent om veel investeringen te doen. 

Verder adviseert Hoogerheijde om ook naar je klantenkring te kijken. “Heb je vooral particuliere klanten aan wie je diensten levert? Dan kun jij een scherpere prijs bieden als je geen btw in rekening hoeft te brengen”, aldus de startersvoorlichter.

De regeling wordt interessanter als je vooral veel zakelijke klanten hebt: die kunnen immers vaak de btw aftrekken. De berekende btw op jouw factuur verhoogt dus niet de prijs voor hen, in tegenstelling tot bij particuliere klanten.

Lees ook: Per bank tonnen verschil in maximaal verstrekte hypotheek voor ZZP’er