IEXGeld

Dossiers

Profiel

Besparen op je boodschappen doe je zo

Budgetteren kun je leren en perfectioneren. En in deze tijden waar alles steeds duurder wordt, wordt het ook steeds belangrijker. Hoe doe je zo goedkoop mogelijk boodschappen? Een aantal handige tips om een gat in je hand te voorkomen.

Lees ook: 6 tips ter voorbereiding op de volgende recessie

IEXGeld speurde het web af om de beste bespaartips te vinden… Iets dat ook een goede tip is in de supermarkt. Dus pak dat boodschappenkarretje en bespaar met onderstaand stappenplan.

1. Koop en kook seizoensgebonden.

Ja leuk hoor, die aardbeien panna cotta in december. Maar aardbeien zijn én niet lekker in december en mega duur. Hetzelfde geldt voor asperges als het geen aspergetijd is. Nou ja, die zijn eigenlijk altijd duur.

Als je je menu aanpast aan de seizoenen, dan is dat niet alleen goedkoper, maar ook beter voor het milieu. Dan hoeven de groenten en fruit namelijk niet van ver te komen, dus wordt er minder uitgestoten met transport. Een win-win situatie dus.

2. Maak een voorlopig menu voor de hele week.

Bedenk ongeveer wat je deze week wilt eten en maak daar een boodschappenlijst van. Een bespaartip daarbij is om ingrediënten meerdere keren te gebruiken op verschillende dagen en manieren. Of gebruik je restjes om een nieuwe maaltijd te maken. Wees creatief. Allerhande heeft bijvoorbeeld veel recepten voor meerdere dagen.

3. Bekijk wat de aanbiedingen en kortingen zijn en waar.

Bekijk wat er in de aanbieding is bij de supermarkten bij jou in de buurt en vergelijk. Supermarkten zijn prijsvechters pur sang. Is het bij de ene goedkoop, dan is het bij de ander misschien nóg goedkoper. Kijk waar je het goedkoopst (groot) kan inkopen en maak daar gebruik van. In van die receptenblaadjes, of folders zitten vaak kortingsbonnen waarmee je wat geld kunt besparen.  

Lees ook: Breng energievreters in kaart en bespaar

Ook kun je bij dit punt je boodschappenlijst aanpassen op wat er in de aanbieding is. Wou je worteltjes, maar zijn de winterpenen in de aanbieding? Koop dan gewoon de winterpenen en snij ze in kleinere stukjes. 

4. Ga wekelijks, niet iedere dag.

Iedereen weet het, dus doe het ook gewoon. Iedere dag naar de supermarkt gaan, zorgt ervoor dat je teveel koopt. Dus ga één keer per week. En ga niet de supermarkt in met honger. Ik herhaal: Doe het niet! En dat geldt ook voor de AH to go.

5. Buk.

Of squat. Wat je wil, gelijk goed voor die extra lichaamsbeweging. Je hebt de supermarkt dus bereikt, karretje of mandje in de hand, klaar om de producten op je lijstje te kopen. Pak dan vooral niet het product dat recht voor je neus staat.

Supermarkten zijn namelijk ingericht om jou die veel te dure A-merk producten te laten kopen. Die zetten ze op ooghoogte in het schap. De goedkoopste producten, de beste prijs-kwaliteit verhouding, die zetten ze vaak helemaal onderaan of bovenaan. Een goede maatstaf hiervoor is de kiloprijs op het prijskaartje. Dus kijk, vergelijk, en koop dan pas.

6. Laatste tips.

Ter afsluiting nog een aantal losse tips om te besparen.

  • Koop vers en niet voorgesneden. Jaja, gemak dient de mens maar is ook duur.
  • Ga naar de markt of toko voor groenten. Gember, rode peper of citroengras is daar vaak veel goedkoper. En de markt aan het einde van de dag heeft vaak de beste aanbiedingen. 
  • Eet eens een dagje geen vlees. Ei en peulvruchten bevatten ook eiwitten en zijn vaak nog goedkoper ook. Of eet helemaal geen vlees, kan ook…
  • Koop houdbare producten als rijst, pasta, soep, wasmiddel, wc-papier en dergelijke groot in. Grootverpakkingen zijn vaak goedkoper en een grootverpakking in de aanbieding is helemaal 1+1=3 en win-win. Moet je alleen wel een behoorlijke voorraadkast hebben.

Shop till you drop. Succes!

Lees ook: Vijf tips om te besparen op je zomervakantie

Gerelateerde Tools