IEXGeld

Dossiers

Profiel

Starters ook komende jaren kansloos op woningmarkt

Starters hebben het erg lastig om een huis te kopen op de huidige woningmarkt, voornamelijk in de grote steden en de randstad. Maar ook buiten de steden worden veel woningen snel en voor boven de vraagprijs verkocht. Dat schrijft Hypotheekberekenen.nl in een persbericht. 

Check: NVM: "Code Rood op woningmarkt"

“Starters zitten in een verhitte woningmarkt waar de huizenprijzen buiten proportie zijn en dit zal de komende jaren helaas zo blijven”, aldus Douwe van Zelm, directeur van hypotheekberekenen.nl. Verschillende oorzaken zorgen ervoor dat starters ook de komende jaren kansloos zijn op de woningmarkt.

Meer kosten, minder lenen

Door de bouwkosten die blijven stijgen worden nieuwbouwwoningen steeds duurder. Hierdoor worden het aantal woningen dat binnen de maximale hypotheek van starters liggen kleiner. Bouwkostenspecialist BDB liet eerder al weten dat de stijging van de bouwkosten pas eind 2019/begin 2020 aan zijn top zal zitten.

Vroeger konden starters nog tot 106% van de waarde van een woning financieren, maar tegenwoordig is dat slechts 100%, waardoor een starter zelf de kosten koper moet betalen. Wat al snel 10 a 15.000 euro kost.

Daarnaast zal de komende jaren de Nederlandse bevolking blijven groeien, volgens de cijfers van het CBS. “Daarentegen stabiliseert de de bouw van het aantal nieuwbouwwoningen, waardoor de huizenprijzen zullen stijgen en steeds minder huizen financieel betaalbaar zullen zijn voor starters", aldus Van Zelm.

Alle bovenstaande factoren zorgen ervoor dat starters de komende jaren het nog steeds heel erg lastig zullen krijgen.

Check: NHG premie in 2019 verlaagd

Veel kapers op de kust

Daarnaast maken kapers het er niet makkelijker op. Veel beleggers en investeerders zijn in dezelfde vijver aan het vissen. Ze pikken een groot gedeelte van de huizen tot 200.000 euro in, om ze vervolgens te gaan verhuren.

Investeerders hebben in veel gevallen geen hypotheek nodig en hoeven daarom geen onder voorbehoud van financiering mee te nemen in hun biedingen. Hierdoor hebben verkopers een grotere zekerheid dat de verkoop doorgaat en kiezen ze vaak om hun huis toch te verkopen aan een investeerder of belegger.

Oplossing voor het probleem

Van Zelm laat weten dat het volgens hem erg lastig is om dit probleem op korte termijn op te lossen, maar er zeker een aantal oplossingen zijn om het probleem te verkleinen. Een aantal oplossingen zijn volgens hem.

  1. Meer, sneller en efficiënter bouwen. De bevolkingsgroei is groter dan het aantal nieuwbouwwoningen dat wordt gebouwd.
  2. Regelgeving aanpassen waardoor starters die echt behoefte hebben aan woonruimte en die nu kansloos zijn ten opzichte van beleggers.
  3. Investeren in snel openbaar vervoer waardoor afstanden kleiner worden. Zo worden “buitengebieden” interessanter om te wonen.