IEXGeld

Dossiers

Profiel

Minder belasting betalen? Doe dit voor het einde van het jaar

Het nieuwe jaar nadert met rasse schreden en dan maakt de Belastingdienst de balans op om te kijken hoeveel vermogenrendementsheffing je de overheid schuldig bent.

Als je de volgende tips van de Consumentenbond leest dan ben je nog ruim op tijd voor 1 januari 2019. Maar onderneem snel actie als je in aanmerking wilt komen voor toeslagen of minder vermogensbelasting. Met deze zeven tips houd je meer geld in je zak.

1. Wil je geld uitgeven? Doe het nu

Heb je een nieuwe auto op het oog? Ga dan in november of december nog naar de dealer en schaf 'm aan. De dealer wil dan vaak ook nog wel in het systeem invoeren dat de auto uit 2019 komt. Dat is gunstiger als je de auto weer doorverkoopt.

Waarom voor 2019 nog snel geld uitgeven? Omdat alle toeslagen, behalve de kinderopvangtoeslag, een vermogenstoets kennen. Als je op 1 januari maar 1 euro boven die grens zit, kun je fluiten naar dat geld. Kijk hier voor die grenzen. 

Naast de toeslagen zit je natuurlijk ook met vermogensrendementsheffing. Dit betaal je als je vermogen groter is dan het heffingsvrij vermogen - voor belastingjaar 2017 was dat 25.000 euro, voor 2019 waarschijnlijk 30.000 euro. OVer bedragen boven deze vrijstelling betaal je een bepaald percentage belasting in box 3. In dit schema van de Belastingdienst lees je hoeveel dat is voor jou.

Zorg er wel voor dat wat je koopt niet als vermogen in box 3 wordt aangemerkt. Als je een vakantiehuisje of aandelen koopt, bijvoorbeeld, zul je je belastbare vermogen niet verlagen. De waarde ervan wordt namelijk bij je vermogen in box 3 opgeteld.

Let op: 1 januari 2019 wordt als peildatum gebruikt voor de vaststelling van je vermogen in belastingjaar 2019. Dit bedrag neem je dus mee in de aangifte over dat jaar (in 2020).

Dit schreven wij eerder zoal over de vermogensrendementsheffing

2. Schenk geld aan je kinderen

Wat is er beter dan twee vliegen in één klap slaan? Dat kan je nu doen door geld te schenken aan je kind of kleinkind. Zij worden er blij van en jij verlaagt je vermogen in box 3.

Dit jaar mag je 5.320 euro vrij schenken aan je kinderen. Wil je meer schenken? Dan moet je zoon of dochter minimaal 10% belasting betalen. Voor je kleinkinderen, broers, zussen en anderen is de vrijstelling 2.129 euro. 

3. Vraag snel belasting terug

Als je in een jaar minder dan 14.950 euro hebt verdiend en je jonger bent dan de AOW-leeftijd dan is de kans groot dat je belasting terug krijgt. Dit moet je doen binnen vijf jaar na afloop van het kalenderjaar.

De termijn voor 2013 eindigt dus op 31 december 2018. 

4. Koop nu je huis

Betaal je je nieuwe huis in zijn geheel of gedeeltelijk met eigen geld? Probeer de koop dan af te ronden voor het einde van het jaar - dan hoef je over het bestede geld in elk geval geen belasting in box 3 te betalen.

Verkoop je een huis? Dan kun je beter aansturen op het afronden van de verkoop in 2019. Dit loont vooral de moeite als er veel overwaarde of eigen geld in het huis zit.

5. Neem contant geld op

Hop even naar een pinautomaat en trek wat geld uit de muur. Je mag dit jaar belastingvrij 522 euro contant geld in huis hebben. Als je minderjarige kinderen hebt dan geldt deze vrijstelling ook per kind. Geef hen dan dit bedrag voor in de spaarpot.

6. Los kleine schulden op

Heb je meer dan 25.000 euro op de bank, maar ook kleine schulden openstaan? Los deze schulden dan snel af om belastingvoordeel te behalen. Doe het voor de peildatum van 2019 waarop de balans wordt opgemaakt.

7. Los hypotheek extra af

Je hypotheek extra aflossen is ook een goede manier om je vermogen in box 3 te verlagen. Je krijgt momenteel amper rente op je spaarrekening, terwijl je wel een paar procent rente betaalt over je hypotheek. Daarom kan aflossen slimmer zijn dan het geld op je bank zetten. In je hypotheekvoorwaarden staat hoeveel je jaarlijks boetevrij mag aflossen, meestal is dit 10% of 20%.

Gerelateerde Tools