IEXGeld

Dossiers

Profiel

Zo moet het pensioen bij een scheiding worden verdeeld

Bij ruim een derde van de scheidingen wordt niet gesproken over de gevolgen ervan voor het pensioen. Dat komt vandaag naar voren in de jaarlijkse Pensioenmonitor van financieel platform Wijzer in Geldzaken.

Bij 36% van de onderzoeksdeelnemers die hun huwelijk, geregistreerd partnerschap of samenlevingscontract hebben beëindigd, is het onderwerp pensioen niet aan de orde geweest.

Lees ook: Geboren na 1954? Dan krijg je drie maanden later AOW.

Scheiding en pensioen: recht op de helft

Ook blijkt dat het pensioen bij 30% van de gescheiden stellen niet gelijk wordt verdeeld. Beide partners hebben in de regel recht op de helft van het ouderdomspensioen dat tijdens het huwelijk of partnerschap is opgebouwd. Tenzij een andere, of helemaal geen, verdeling is afgesproken. 

Om ervoor te zorgen dat het opgebouwde pensioen wordt uitbetaald, moeten koppels het pensioenfonds wel zelf informeren (via dit formulier). Dat moet binnen twee jaar na de breuk gebeuren.

Ruim de helft van de ondervraagde respondenten zegt dit formulier te hebben opgestuurd. Maar van de mensen die dit niet hebben gedaan, heeft 31% geen (andere) afspraken over de pensioenverdeling gemaakt.

De pensioenverdeling goed regelen

In het geval van een scheiding is pensioen simpelweg niet altijd een onderwerp waar (voldoende) over wordt gesproken of actie op wordt ondernomen, kortom. Een belangrijke reden is dat veel mensen niet op de hoogte zijn van de regels.

Meer lezen over dit onderwerp? Kijk dan eens hier:

  • Gaan jullie uit elkaar? Dan moet het pensioen worden verdeeld.
  • Hier heb je recht op als je gaat scheiden
  • Stappenplan: scheiden, wat komt daar bij kijken?

Lees ook: Zes redenen om je testament te veranderen

Gerelateerde Tools