IEXGeld

Dossiers

Profiel

Je kunt nu van knuffelen je baan maken

Knuffelagentschappen krijgen langzaam voet aan de grond in de Verenigde Staten. Er blijkt een markt te zijn voor professionele knuffelaars. Ook in Nederland verdienen mensen geld met het uitdelen van een knuffel.

In de Verenigde Staten zijn er al diverse grote platformen waar je je op kunt aanmelden als professionele knuffelaar. Geslacht, seksuele oriëntatie of gewicht spelen geen rol. Leeftijd wel: je moet minstens achttien jaar zijn om professioneel knuffelaar te worden. 

Eenmaal aangemeld, word je door ervaren coaches begeleid om 'veilige, comfortabele' knuffelsessies uit te kunnen voeren. En de bedragen die de professionele knuffelaars krijgen zijn niet niks. Het gemiddelde uurtarief wat op Cuddlist.com (een van de grotere Amerikaanse platformen op dit gebied) wordt gerekend, is maar liefst tachtig dollar per uur.

Lees ook: Deze acht banen hebben de toekomst

Beschuldigingen en kritiek

De gedachte achter platformen als Cuddlist.com is de helende werking die een goede knuffel kan bieden. "Het maakt een hoop oxytocine bij je vrij: bindingshormoon, dat zorgt voor een sociale houding," aldus hoogleraar gezondheidszorg Ivan Wolffers in een opiniestuk op Joop.

In die zin krijgen knuffelsessies een therapeutische werking. Diverse onderzoeken toonden al de positieve effecten aan van aanraking. Veel professionele knuffelaars die op de platformen zijn te vinden zijn dan ook therapeut of psycholoog. 

Groot probleem waar de sites mee kampen is echter dat heling niet het eerste is waar mensen aan denken bij een knuffel. Het eerste waar zij aan denken is seks. In de gedragsregels van Cuddlist.com wordt niets aan het toeval overgelaten. Er zijn kleding- en hygiënevoorschriften en er wordt omschreven wat te doen als de een opgewonden raakt van de ander. 

Dit voorkwam echter niet dat enkele platformen al moesten sluiten vanwege beschuldigingen van prostitutie. Ook vanuit andere hoek is er kritiek: wanneer intimiteit te koop is, is er dan nog wel sprake van oprechte gevoelens? "Kan het zitten op de bank met een opblaasvrouw dan misschien ook effectief zijn?" zo vraagt hoogleraar Wolffers zich af. De tijd zal het uitwijzen.

Kan ik ook knuffelen voor geld?

Dat professioneel knuffelen niet alleen aan Amerikanen is besteed, bewijzen diverse initiatieven die hier in Nederland uit de grond worden gestampt. Het gaat nog niet om professionele platformen, maar wel over zelfstandige ondernemers die in de wereld van het professioneel knuffelen zijn gedoken.

Zo worden er knuffelsessies aangeboden met massages en is er een knuffelpraktijk in Amsterdam. Ook hier worden prijzen tussen de 40 en 75 euro gehanteerd. Als doelgroepen worden onder meer ouderen, gehandicapten en weduwen genoemd. De genoemde partijen zijn begin 2015 opgericht en lijken nog genoeg klanten te trekken om de activiteiten voort te kunnen zetten. 

Wil je ook knuffelen voor geld, dan kun je in Nederland dus vooralsnog niet terecht op een professioneel platform, maar je kunt je wel inschrijven bij de Kamer van Koophandel en je eigen praktijk oprichten. "Ik geloof niet dat er een opleiding voor nodig is en ik hoop maar dat er een aantal regels zijn voor het uitoefenen van dit beroep, zodat de grenzen van het knuffelen goed zijn afgebakend," aldus Wolffers.

Lees ook: Dit zijn de beste banen van 2016