IEXGeld

Dossiers

Profiel

Er is een verband tussen het aantal boeken in huis en je inkomen

Mensen die vroeger, in hun jeugd, veel boeken in huis hadden, hebben in de toekomst een grotere kans om meer te verdienen dan mensen die dat niet hadden. In elk geval, dat zegt een nieuw onderzoek.

Economen onderzochten achtergrondinformatie van bijna zesduizend mannen geboren tussen 1920 en 1956, woonachtig in diverse Europese landen als België, Nederland, Denemarken en Frankrijk. Zij merkten op dat één extra onderwijsjaar je op een leven lang gemeten een 9% hoger salaris op kan leveren.

Daarbij maakten zij onderscheid tussen mensen die in hun jeugd thuis veel toegang hadden tot (studie-)boeken en mensen die daar geen of minder toegang tot hadden. Daaruit bleek dat 40% van de onderzochte mensen waren opgegroeid in een huis waar er minder dan tien boeken op de plank stonden.

Slechts 5% daarvan ging weer terug de schoolbanken in, ook al waren ze niet meer leerplichtig, tegenover de 21% die wel thuis toegang had tot veel boeken. Zo kwam men tot de conclusie: meer boeken leiden ertoe dat mensen langer onderwijs genieten en (daardoor) hogere salarissen realiseren.

Check ook: De loonkloof bestaat niet

Zelf boeken uitzoeken

De onderzoekers vroegen zich af hoe dit kan. "Wellicht doen de boeken ertoe omdat ze kinderen stimuleren om meer te lezen en lezen kan een positief effect hebben op de prestaties op school."

Daarbij moeten ze wel toegeven dat niet duidelijk te achterhalen viel of de boeken thuis ook daadwerkelijk zijn gelezen. Daarnaast valt af te vragen of de onderzoeksresultaten ook vandaag de dag nog stand kunnen houden, gezien mensen mogelijk meer boeken in huis hebben staan dan vroeger.

Uiteraard is het niet te laat om weer de schoolbanken in te duiken, maar het kan anders. Je kunt natuurlijk ook beginnen met het lezen van specifieke boeken om kennis van je vakgebied te vergroten.

Dit kan op termijn mogelijk ook voor een hoger salaris zorgen. Bol.com heeft bijvoorbeeld de sectie carrière maken met boeken over het bereiken van doelen en jezelf op de markt zetten. Wil je direct een hoger salaris? Dan is er zelfs een boek over salarisonderhandelen.

Lees ook: Acht opvallende onderhandelingstrucs voor een hoger salaris

Gerelateerde Tools