IEXGeld

Dossiers

Profiel

Weinig omzet gemaakt? Dan betaal je minder btw.

Als je een eigen bedrijf hebt moet je regelmatig aangifte van je omzetbelasting (btw) doen. Dat kan eens per maand, kwartaal of jaar.

Is het totaalbedrag aan btw over één jaar minder dan 1.883 euro, dan kun je gebruik maken van de kleineondernemersregeling (KOR). Dan hoef je minder - of misschien zelfs geen - btw te betalen.

Er zijn wel voorwaarden waaraan je moet voldoen:

  • Je bent een natuurlijke persoon (of combinatie van natuurlijke personen), zoals een eenmanszaak, een maatschap of vennootschap onder firma.
  • Je onderneming is gevestigd in Nederland.
  • Je voldoet aan je administratieve verplichtingen voor de btw (zo moet je ontvangsten bijhouden en facturen bewaren).

Lees ook: Zzp'er worden: een stappenplan

Btw-bedrag tussen 1.345 en 1.883 euro

Als je in één jaar tussen de 1.345 en 1.883 euro aan btw moet betalen, moet je een rekensom gebruiken om je korting te berekenen. Je moet het verschuldigde btw-bedrag aftrekken van 1883 en dat dan vermenigvuldigen met 2,5.

Btw-bedrag is 1.345 euro of minder

Komt je btw over een jaar uit op 1.345 euro of minder, dan hoef je helemaal niets daarvan te betalen. Je kunt het volledige bedrag aftrekken bij je aangifte en hoeft daar dus geen rekensom op los te laten.

Aangifte doen

Als je je aangifte één keer per jaar doet trek je de vermindering waar je recht op hebt af van het subtotaal bij je aangifte. Hier en hier lees je er meer over.

Doe je je aangifte altijd per maand of kwartaal? Dan kun je een schatting maken van de vermindering (voorlopige vermindering). Als het jaar is afgelopen verreken je dan de voorlopige verminderingen met de definitieve vermindering.

Lees ook: De omzetbelasting voor zzp'ers: vijf tips