IEXGeld

Dossiers

Profiel

Zo betaal je minder vermogensbelasting

Bezit je meer dan 24.347 euro aan vermogen? Of 48.694 euro, samen met je fiscale partner? Over het meerdere betaal je 1,2% vermogensrendementsheffing (box 3).

Dat is natuurlijk zonde, zeker gezien het feit dat je bij veel banken niet eens 1,2% aan spaarrente krijgt. Het bedrag dat je dan aan rente ontvangt, betaal je dus ook aan belasting over je zuurverdiende spaargeld. Je rendement is dan 0% of zelfs negatief.

En dat terwijl de Belastingdienst er vanuit gaat dat je een rendement van 4% behaalt over het eigen vermogen. Hierover betaal je 30% belasting. Dit komt neer op dat tarief van 1,2%. Ook als je minder dan 4% rendement behaalt, betaal je 1,2% heffing over het vermogen.

Lees ook: Vermogensbelasting op de schop. Zo komt het eruit te zien.

Besparen op de vermogensrendementsheffing

De Belastingdienst neemt de waarde van je vermogen op 1 januari van het nieuwe jaar als uitgangspunt (en dit geldt dan voor de aangifte over datzelfde jaar, dus in dit geval dus 2016).

Door ervoor te zorgen dat je op 1 januari zo min mogelijk vermogen hebt (of om zelfs onder het belastingvrije bedrag te zitten dat voor jou van toepassing is) betaal je minder vermogensbelasting. Hieronder staan vier manieren om je vermogen te laten slinken.

Lees ook: Laat je vermogen nog voor de jaarwisseling slinken

1. Los je hypotheek af

Op je hypotheek mag je tussen de 10% tot 20% boetevrij per jaar aflossen (afhankelijk van de voorwaarden van je geldverstrekker). Dat is zeker interessant als je nog een redelijk hoge rente betaalt. De waarde van je woning telt niet mee voor je vermogen in box 3. Op die manier betaal je minder hypotheekrente én minder vermogensbelasting. Los dus nog af in december.

2. Schenking aan kinderen

Je mag jaarlijks een bedrag van 5.277 euro (2015) aan je kinderen schenken. Deze vrijstelling geldt per kind. Daarnaast kun je eenmalig een hoger bedrag schenken: 25.322 euro. De voorwaarde hiervoor is dat je kind tussen de 18 en 40 jaar oud is. Gebruikt je kind de schenking voor een eigen woning? Dan mag de schenking verhoogd worden naar 52.752 euro. Met dit soort schenkingen verlaag je je vermogen in box 3 met flinke sprongen.

3. Ga lijfrentesparen

Teveel spaargeld en te weing pensioen? Profiteer dan van dubbel belastingvoordeel. Verlaag je spaargeld door een storting te doen op een lijfrente-bankspaarrekening. De inleg kun je ook nog eens aftrekken van je inkomstenbelasting als je jaarruimte of reserveringsruimte hebt.

Lees ook: Je lijfrente-inleg als aftrekpost

4. Doe een grote uitgave

Een heel makkelijke manier om je box 3-vermogen te verlagen: koop iets duurs! Ben je van plan om een grote uitgave te doen, doe dat dan vóór 1 januari. Die nieuwe auto van 30.000 euro betalen voor 1 januari, scheelt dan 360 euro aan vermogensrendementsheffing.

Lees ook: Saldosjoemelaars, let op: je geld tijdelijk laten verdwijnen is geen goed idee

Reacties

7 Reacties Omlaag ↓

Aantal posts per pagina:  20 50 100

 1. [verwijderd] 15 december 2015 18:06 0
  zo... wat een eyeopeners. Geschreven door een kind van 3 of zo. Kom op IEX. Beetje op niveau blijven ajb.
 2. [verwijderd] 16 december 2015 10:53 0
  Nou Nou.... Zonde van mijn tijd
 3. Met Effekt 17 december 2015 14:46 0
  Ik mag hopen dat mensen met vermogen dat niet op een spaarbankrekening zetten tegen een negatief rendement (incl 1/2% VRH). Er zijn voldoende alternatieven die met een kleine beetje meer risiko veel meer opleveren. Ik zou daar tijd in steken ipv deze domme tips te volgen. Vooral lijfrentesparen levert helemaal niets op en heeft wel hoge kosten (meer dan 1.2%). Mensen met veel vermogen betalen nu en straks (bij opnemen van lijfrente) gewoon het IB toptarief.
 4. [verwijderd] 19 december 2015 12:30 0
  Hoeveel open deuren kan je in dit stukje tekst intrappen.

  Bovendien is de informatie fout.

  De genoemde vrijstellingen zijn voor het jaar 2016.

  Het kopen van een nieuwe auto scheelt misschien een beetje belasting, maar hij is voor de handel gelijk wel een jaar ouder.

  Blij dat iex niet mijn fiscaal adviseur is.
 5. [verwijderd] 31 december 2015 20:14 0
  Ik heb eens een artikel gelezen genaamd: tien methoden om rijk te worden. Bovenaan stond: ga emigreren, vertrek uit Nederland. Dat is het beste advies voor de vermogende Nederlander, ben je van alle gezeur af.
 6. Jeroen84 4 maart 2017 15:31 0
  Wat een slecht advies!
 7. [verwijderd] 27 maart 2017 14:12 0
  Is dit niet eerder gewoon een luxe probleem ;) Los dat vermogensbelasting natuurlijk wel wat achterhaald is

7 Reacties Omhoog ↑

Lees ook:

Dit moet je weten over de nieuwste bespaartrend op TikTok

Cash stuffing of de 100-envelope challenge wordt de nieuwste bepaartrend... Lees verder ›