IEXGeld

Dossiers

Profiel

Hoeveel WW of bijstand krijg je?

Je wordt ontslagen en je hebt voorlopig nog geen nieuwe baan. Voor welke uitkering kom je in aanmerking. En hoeveel krijg je dan?

Werkloosheidsuitkering

Eerst moet je uitzoeken of je in aanmerking komt voor een werkloosheidsuitkering (WW). Je loon in het jaar voordat je werkloos werd bepaalt de hoogte van je WW-uitkering. In de eerste 2 maanden is de uitkering 75% van dat loon. De maanden daarna ontvang je 70%.

In tegenstelling tot een bijstandsuitkering is de WW niet gekoppeld aan het inkomen van je partner of van andere gezinsleden en niet afhankelijk van je eigen vermogen. De WW is wel aan een maximum gebonden, het maximumdagloon is 195,96 euro.

Hoelang je recht hebt op een WW-uitkering is afhankelijk van je arbeidsverleden in jaren, met een maximum van 38 maanden. Om dit te berekenen wordt in eerste instantie de wekeneis gebruikt. Voldoe je hieraan dan komt de jareneis in beeld:

  • Wekeneis: je moet in de 36 weken voor je werkloos werd, minimaal 26 weken hebben gewerkt. Dan heb je recht op 3 maanden WW.
  • Jareneis: in de 5 kalenderjaren voordat je werkloos werd, moet je minstens 4 kalenderjaren voldoende gewerkt hebben (voldoende is in dit geval dat je minimaal 208 uur loon moet hebben ontvangen). In dit geval heb je recht op 38 maanden WW.

Bijstandsuitkering

De hoogte van de bijstand is afhankelijk van je leeftijd en je leefvorm. Ben je tussen de 21 en de pensioensgerechtigde leeftijd, dan ontvang je als:

  • alleenstaand maximaal 694,86 euro per maand
  • alleenstaande ouder maximaal 930,79 euro per maand
  • gehuwd maximaal 1389,71 euro per maand

Nieuwe plannen

Het kabinet heeft een wetsvoorstel ingediend waarin de wijzigingen in de WW (onder andere de duur) per 2016 zijn opgenomen. In het begrotingsakkoord is dit jaar afgesproken dat bepaalde onderdelen al in 2015 worden ingevoerd. Dit geldt dan alleen voor nieuwe gevallen. Ontvang je al WW dan blijven de voorwaarden van toen in stand.

Check ook: Stappenplan: ik word ontslagen, wat nu?