IEXGeld

Dossiers

Profiel

Of je een euro over hebt? Doe de collectecheck

Nu de zomerperiode voorbij is kun je weer collectanten van grote fondsen aan de deur verwachten.

Of je geld geeft of niet, dat moet je natuurlijk helemaal zelf weten. Maar als je het doet, zorg er dan voor dat je geeft aan wie je denkt dat je geeft.

Als je één van de volgende vragen met nee kunt beantwoorden, dan is het misschien verstandig de collectant niets te geven. In plaats daarvan kun je er natuurlijk voor kiezen om geld over te maken via de website van het goede doel.

Check ook: Zo wordt schenken aan goede doelen goedkoper

Is de collecte aangekondigd?

Het Centraal Bureau Fondsenwerving (CBF), waar de grote fondsen bij aangesloten zijn, maakt jaarlijks een rooster. Daarin zijn alle landelijke collectes van fondsen met een CBF-keurmerk opgenomen. Het zijn er zesentwintig per jaar.

Op het rooster kun je zien welk fonds wanneer mag collecteren. Overigens worden grote collectes vaak ook aangekondigd op bijvoorbeeld radio en televisie en in de krant.

In de week van 7 tot en met 13 september gaan bijvoorbeeld collectanten van het Prinses Beatrix Spierfonds aan de slag. Stel dat je in een andere periode een collectant van dit fonds aan de deur krijgt, dan is het verstandig om niet te geven. Anders geef je misschien geld aan iemand die zich voordoet als collectant, maar mogelijk zelf op jouw geld uit is.

In het rooster staan ook zogenaamde vrije perioden. In deze weken mogen andere - lokale - organisaties collecteren. Check daarvoor het rooster van je gemeente. Overigens is het niet zo dat deze fondsen aangesloten moeten zijn of een keurmerk moeten hebben om geld te mogen inzamelen. Als een fonds niet in het rooster staat wil dit niet per definitie zeggen dat het fonds niet betrouwbaar is.

Is de collectebus gesloten en verzegeld?

Geef geen geld als de collectebus niet keurig gesloten en verzegeld is. Anders kan de collectant er eenvoudig zelf bij.

Dit wil natuurlijk niet zeggen dat hij of zij dat ook daadwerkelijk doet of van plan is, maar het is wel iets om alert op te zijn. Een slecht afgesloten collectebus is namelijk tegen de regels van het CBF.

Kan de collectant zich identificeren?

Je kunt een collectant in principe al herkennen aan de spullen die hij bij zich heeft en - in sommige gevallen - aan de kleding van de organisatie waarvoor hij collecteert. Maar dat is eigenlijk niet genoeg. Want wie zegt jou dat hij die attributen niet zelf in elkaar heeft geflanst?

De collectant moet ook altijd een identificatiebewijs van de collecterende organisatie bij zich hebben. Vraag daar gerust naar als je het niet vertrouwt.

Heeft de collectant een vergunning (indien verplicht in je gemeente)?

In bijna alle gemeenten moet een collectant een vergunning hebben, wil hij of zij mogen collecteren in het openbaar. Dat is dan opgenomen in de algemeen plaatselijke verordening. In een enkele gemeente is dat niet het geval - je doet er goed aan dit online even te controleren.

Als een vergunning verplicht is, dan moet de collectant deze bij zich dragen. Dat geldt bij alle openbare collectes: zowel bij die van grote fondsen als bij die van verenigingen die collecteren in de vrije perioden. Vraag ernaar als je 'm niet duidelijk ziet.

Volgende keer verder gaan?

Sla je voortgang op en onthoud waar je gebleven bent.

Maak een gratis account aan Ben je al lid? Log in

Lees ook:

Aandelen verkopen om huis te kopen: slim idee?

Er zijn meerdere factoren om rekening mee te houden. Lees verder ›