IEXGeld

Dossiers

Profiel

WK-poule? Daar kan de fiscus zich mee bemoeien

Ai... de halve finale eindigde niet zo best voor Oranje. Nederland speelt straks nog een troostfinale tegen Brazilië, maar daarna is het echt afgelopen. Jammer, echt heel jammer.

Maar er is helaas niks aan te doen, we moeten weer door. En met dit verlies is het WK voetbal natuurlijk nog niet afgelopen. En dus zijn de voetbalpoules binnen bedrijven, organisaties, vriendengroepen en families dat ook niet. De strijd om de eerste plaats gaat in de poules nog een paar dagen onverminderd verder.

Een voetbalpoule is een kansspel

Als je meedoet aan zo'n poule of er zelf één organiseert, dan moet je rekening houden met de kansspelbelasting. De Belastingdienst beschouwt een voetbalpoule namelijk als een kansspel, en over prijzen die daar bij te winnen zijn moet nog wel eens belasting worden betaald.

Nou schijnt het zo te zijn dat er bij voetbalpoules helemaal niet zo streng wordt gecontroleerd, maar goed, sjoemelen is natuurlijk nog altijd niet de bedoeling.

Dus... Keurig kansspelbelasting afdragen? Dat hoeft alleen bij prijzen waarvan de waarde hoger is dan 454 euro (geld óf cadeaus). Da's best een aardig bedrag en bij een flink aantal voetbalpoules zal er helemaal geen sprake zijn van zo'n grote prijs. Aan de andere kant: als je - bijvoorbeeld via je werk - met veel verschillende mensen meedoet, kan de prijzenpot toch wel in rap tempo worden gevuld.

Meerdere prijzen binnen één poule

Het gaat om 454 euro pér prijs, laat de Belastingdienst weten. Dus als er sprake is van een eerste, tweede en derde prijs van respectievelijk 300, 200 en 100 euro, dan hoeft er geen belasting te worden betaald. Alleen als meerdere prijzen door dezelfde persoon worden gewonnen, moeten de bedragen bij elkaar op worden geteld. Maar in het geval van een voetbalpoule zal dit niet snel voorkomen.

De organisator is verantwoordelijk

De kansspelbelasting is 29%, staat in de brochure van de Belastingdienst. En de organisator van de poule is verantwoordelijk: hij moet zorgen dat er aangifte wordt gedaan, dat de belasting wordt ingehouden bij de winnaar én dat de belasting ook daadwerkelijk wordt betaald. Dit moet binnen een maand nadat de winnaar de prijs heeft ontvangen, anders kan de Belastingdienst een boete - van maximaal vijftig procent - en een naheffingsaanslag eisen.

Gebeurt dat niet, dan kan 't zijn dat er bij de prijswinnaar wordt aangeklopt (dus heb je gewonnen en vermoed je dat de organisator van je poule geen belasting heeft afgedragen, onderneem dan actie). De aangifte gaat via een speciaal formulier.

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Pelé-index: zo presteren je voetbalaandelen

Beleggen in voetbalaandelen? Beter van niet. "Gejuich in het stadion gaa... Lees verder ›