Beleggers storten zich massaal op obligaties dit jaar, waarbij ETF's gericht op vastrentende waarden flink in trek zijn. De instroom naar obligatie-ETF's in de VS is dit jaar tot een recordhoogte gestegen, nadat de Federal Reserve recent een grote renteverlaging doorvoerde.
Obligatie-ETF’s met een notering in de VS zagen een instroom van $215 miljard dit jaar, waarbij het oude record uit heel 2021 stond op $213 miljard, zo blijkt uit een rapport van State Street Global Advisors.
“Obligatie-ETF’s worden meer dan ooit omarmd door beleggers”, stelt analist Matthew Bartolini van State Street in gesprek met beleggingswebsite MarketWatch. “De indextrackers zullen een belangrijke factor blijven in de verdere groei van de obligatiemarkt.”
Vooral actief beheerde obligatie-ETF’s zijn in trek, ziet State Street met alleen al in de maand september een instroom van circa $10 miljard.
Herstel
Het is niet gek dat vastrentende waarden weer op aandacht kunnen rekenen, nadat zich in 2024 een herstel aftekende op de obligatiemarkt. Beleggers houden er rekening mee houden dat de inflatie daadwerkelijk structureel afkoelt en dat er daarmee ruimte is voor de Federal Reserve om de teugels wat minder strak aan te trekken.
Beleggingsstrateeg Erik Schmahl van Rabobank ziet “volop potentieel” voor een verder herstel van obligaties. “De vooruitzichten voor obligatiebeleggers zijn best goed. De kans op een positief rendement is groot – zeker nu centrale banken de rente aan het verlagen zijn – en de kans op verlies is stukken verminderd”, aldus de expert van de bank in een rapport.
Hoewel er dit jaar een herstel is te zien op de obligatiemarkt, is Schmahl nog niet bepaald tevreden. “De verliezen van 2021 en 2022 zijn nog lang niet weggewerkt. Nog altijd staan klanten in een gespreid mandje van Europese obligaties 15% onder de top.”
Rabobank houdt “voor de meest veilige obligaties” in euro rekening met 2,8% rente voor de komende jaren. Een hoger rendement wordt niet uitgesloten bij beleggingen in onder meer bedrijfsobligaties en hoogrisico-obligaties.
Broodnodige diversificatie
Experts bij Van Lanschot Kempen blijven juist terughoudend over high yield-obligaties, vanwege de historisch lage risicovergoedingen. “Zelfs als de economie ook de komende kwartalen blijft groeien, vinden wij de risicovergoeding gering”, aldus experts van de bank in hun laatste marktupdate. “Bedrijven krijgen namelijk wel te maken met hogere rentelasten omdat ze scherper gefinancierd zijn.”
Rabobank blijft de voorkeur geven aan aandelen. “Maar we zien absoluut ook een rol weggelegd voor obligaties. Die bieden weer de broodnodige diversificatie. Niet alleen omdat de rentes hoog zijn, maar vooral ook omdat we nu we in een normale inflatieomgeving zijn”, concludeerde Schmahl.
Lees ook: Waarom dividendaandelen kopen juist nu een goed idee is