IEXGeld

Dossiers

Profiel

Let hierop bij een desktoptaxatie

Heb je een huis gekocht, dan moet je verplicht een taxatie laten uitvoeren. Het geeft je als koper een goede indicatie van de daadwerkelijke waarde van de woning die je hebt aangekocht. Een taxatie kan flink in de kosten lopen, tot soms wel €500 of zelfs €1000. Kan dat niet goedkoper? In principe wel, via een desktoptaxatie. Hoe gaat dat in zijn werk? 

Voordelen

Een groot voordeel van de desktoptaxatie is dat de doorlooptijd sneller is en het kostenplaatje is beduidend aantrekkelijker. Je betaalt doorgaans circa €95. Het grote verschil in prijs ligt erin dat de taxateur niet naar de locatie hoeft te gaan om het huis op waarde te schatten. Sterker nog, vrijwel alles gaat geautomatiseerd. Er worden geautomatiseerde waarderingsmodellen en woningmarktinformatie gebruikt van dataleverancier Calcasa. Het systeem kijkt onder meer naar de waarde van omliggende woningen die recent zijn verkocht, de locatie en de recente prijsontwikkelingen in de markt. 

Het uiteindelijke taxatierapport zal beduidend minder details bevatten dan een regulier rapport. Zo valt er bijvoorbeeld niet uit op te maken wat de onderhoudsstaat van de woning is, of er recent een verbouwing is geweest en of er kosten zijn van VVE. 

Aan de slag

Een desktoptaxatie aanvragen is niet ingewikkeld. Wie in Google zoekt op ‘desktoptaxatie’ vindt verschillende aanbieders. Vereniging Eigen Huis heeft bijvoorbeeld een eigen tool, maar je kunt ook naar desktoptaxatie.nl gaan. Je krijgt dan binnen vier uur het taxatierapport opgestuurd. Je hoeft er geen afspraak voor te maken. 

Benieuwd hoe zo’n rapport er uiteindelijk uit komt te zien? Dan vind je hier een voorbeeldrapport.

Nadelen

Een desktoptaxatie wordt als een minder nauwkeurige schatting van de woningwaarde gezien ten opzichte van een reguliere taxatie. Dit heeft tot gevolg dat je tot 90% van de getaxeerde waarde mag lenen in plaats van 100%. 

Het is daarnaast niet altijd mogelijk om een desktoptaxatie uit te laten voeren. Dit soort woningen komt bijvoorbeeld niet in aanmerking: 

  • Nieuwbouwwoning 
  • Appartement
  • Verbouwde woning
  • Boerderij
  • Recreatieve woning
  • Zakelijk pand
  • Woning met erfpacht

Ook accepteert niet iedere hypotheekverstrekker een desktoptaxatie. Volgens De Hypotheker werken nu meer dan dertig geldverstrekkers met de tool, waaronder grote banken als ING en ABN AMRO.  

In sommige gevallen blijkt na een desktoptaxatie bovendien dat de uitkomst niet aan de voorwaarde voldoet, bijvoorbeeld in het geval dat er te weinig woningen beschikbaar zijn om de waarde van jouw woning op te bepalen. In dit geval ben je je geld aan de desktoptaxatie kwijt en moet je alsnog een taxatie op locatie doen. 

Bespreek de opties

Een desktoptaxatie is dus makkelijk en goedkoop, maar het is niet altijd mogelijk. Bespreek de opties eens met je hypotheekadviseur, om te voorkomen dat je een desktoptaxatie voor niets hebt laten uitvoeren.

Lees ook: Aandelen verkopen om huis te kopen: slim idee?

Lees ook:

Energielabel en hypotheek: hoe zit dat ook alweer?

Je kunt meer lenen bij een hoog energielabel. Lees verder ›