IEXGeld

Dossiers

Profiel

Triodos lanceert biobased hypotheek: dit moet je weten

Sinds afgelopen week kun je bij Triodos Bank een zogenoemde biobased hypotheek afsluiten. Wat houdt zo’n hypotheek in en hoe kom je daarvoor in aanmerking? 

Bij een biobased hypotheek is de rente gekoppeld aan de materiaalkeuze van de woning die je gaat kopen. Is het huis (deels) gebouwd van hout, stro en vlas dan kun je een hypotheek afsluiten tegen een extra lage rente. 

Dit zijn de normen

Daarbij wordt gekeken naar de MilieuPrestatie Gebouwen (MPG), die aangeeft wat de milieubelasting is van de materialen die in een gebouw worden gebruikt.

De MPG-waarde van je huis vind je in de Omgevingsvergunningaanvraag. Hoe lager de MPG-waarde, hoe duurzamer het gebouw. Alle nieuwbouw in Nederland moet een MPG-waarde van 0,8 of lager hebben. Triodos verwacht dat dit door de overheid snel verder zal worden verlaagd naar een waarde van 0,5. 

Lees ook: Welke verbouwingen verhogen de waarde van je huis?

Heb je een woning met minimaal energielabel A+++ of A++++ en een MPG-waarde van 0,45 of lager, dan kom je in aanmerking voor de extra lage rente.

Is de MPG-waarde van je woning toch hoger dan 0,45 dan kun je in sommige gevallen evengoed nog in aanmerking komen voor de speciale hypotheek, bijvoorbeeld als het om een houtbouw woning gaat.

In de komende jaren zullen steeds meer mensen in zo’n duurzaam huis wonen en daarmee in aanmerking komen voor de biobased hypotheek, zo verwacht de bank. “Over tien jaar is biobased en natuurinclusief bouwen gewoon de norm”, aldus directeur Hypotheken Jeroen Pels.

Triodos had al een hypotheek waarvan de rentetarieven zijn gekoppeld aan het energielabel van je woning. Zo betaal je per 1 juni voor een periode van 20 jaar een rente van 3,65% voor een huis met een laag energielabel, terwijl het rentepercentage bij een huis met energielabel A+++ of A++++ bijvoorbeeld 3,45% is. Gaat het om een biobased huis dan is het percentage voor 20 jaar nog lager, namelijk 3,30%. 

Kanttekeningen

Zo laat een overzicht van Hypotheek-rentetarieven.nl zien, dat sommige andere hypotheekverstrekkers voor een vergelijkbare periode lagere rentes bieden, ook voor huizen die lang niet zo duurzaam zijn als A+++.

Lees ook: Huizen 20% duurder: zó verzilver je de overwaarde

Belangrijk is ook om te kijken naar de kosten die je maakt voor het afsluiten van de hypotheek, denk aan advies- en bemiddelingskosten. 

Verder ligt de aanschafprijs van een duurzame woning hoger dan huizen die dat niet zijn. In principe verdien je dat zeker wel terug door de maandelijkse besparing op de recent sterk gestegen energielasten. Maar net als bij zonnepanelen gaat de kost voor de baat uit. 

Is dit echt de toekomst?

Hoewel Triodos verwacht dat biobased bouwen de norm wordt in de komende tien jaar, moet dat natuurlijk nog blijken. Biobased bouwen heeft al een hele poos geleden zijn intrede gedaan, maar wordt in Nederland nog steeds niet massaal toegepast, zo concludeerde het VPRO-programma Tegenlicht in 2020. In Duitsland en Denemarken wordt er juist wel al volop met duurzame materialen gebouwd.

Volgens VPRO zijn veel opdrachtgevers nog huiverig om zich in te laten met biobased bouwen en hebben zij de impact van bijvoorbeeld extreme weersomstandigheden op de duurzame materialen nog niet inzichtelijk.

Als het materiaal meer bekend is zal dat ertoe leiden dat het wantrouwen minder wordt, zo is de verwachting. 

Check ook: 5 tips bij het kopen van een huis

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

Daling huizenprijzen zet versterkt door: -4% in april

De prijs van een gemiddelde koopwoning is sinds de top in augustus met €... Lees verder ›