IEXGeld

Dossiers

Profiel

De opkomst en ondergang van corona-aandelen

Hoe vergaat het bedrijven die de wind in de zeilen kregen tijdens de coronapandemie? Een update.

Hoewel veel bedrijven een grote klap hebben gehad van de coronacrisis, zijn er ook ondernemingen die juist geprofiteerd hebben van de pandemie. Denk aan biotechbedrijven, maar ook techspelers gericht op thuiswerken.

De koersen van dergelijke bedrijven schoten tijdens de pandemie de lucht in, maar nu corona steeds meer naar de achtergrond verschuift, maakten veel aandelen afgelopen jaar een flinke duikeling. Hoe staat het nu met corona-aandelen? En welke toekomst wacht dit soort bedrijven?

Zoom

Als we denken aan pandemieaandelen, dan is er één naam die er direct uitspringt: Zoom Video Communications. De koers van dit aandeel steeg met maar liefst 735%, van $68,04 eind 2019 naar $568,34 halverwege oktober 2020. Daarna daalde het aandeel fors met ruim 80% tot rond de $100.

Lees ook: Afgestrafte aandelen bijkopen: slim idee?

We vinden dit aandeel nog steeds in de ARK Innovation ETF van de bekende techbelegger Cathie Wood, die zelf enorm profiteerde van de pandemie, maar sindsdien tegen flink negatieve rendementen aankijkt.      

Peloton

Een andere hoogvlieger tijdens de pandemie was Peloton Interactive, dat van $28,40 eind 2019 steeg tot $167,42 begin 2021: goed voor een stijging dus van bijna 500%. De koerswinst werd vervolgens volledig verspeeld en het aandeel koerst momenteel zelfs onder de $20. 

Het zijn slechts twee voorbeelden van een hele groep fondsen die hetzelfde lot heeft ondergaan. Zo mogen we Moderna niet vergeten, dat een vaccin ontwikkelde voor het coronavirus. Het aandeel steeg sinds eind 2019 tot aan de hoogste slotkoers met maar liefst 2377%, voordat het ruim 70% inleverde. Of Pinterest, het digitale prikbord, dat 378% steeg en daarna weer 77% verloor. En zo zijn er nog veel meer namen.

Back to normal of structurele verandering?

Uiteraard is er in de meeste gevallen een logische verklaring voor de forse daling: de coronacrisis is bijna achter de rug en de bedrijven gaan gewoonweg minder verdienen dan tijdens de pandemie. Kortom: de situatie normaliseert en het is weer business as usual. 

Lees ook: Zó vind je die beursklapper

Toch heeft de pandemie ook voor structurele veranderingen gezorgd. Er blijven meer mensen thuiswerken en we bestellen meer online ten opzichte van voor de pandemie. Daarom vinden analisten dat sommige corona-aandelen te hard zijn afgestraft. 

Kooptips

Beleggingswebsite MarketWatch maakte op basis van data van FactSet een lijstje met namen waarover analisten erg te spreken zijn.

Zo heeft 49% van de analistenhuizen een koopadvies op Peloton. Gemiddeld rekenen de analisten op een koersdoel van $42,23 in de komende maanden, goed voor een opwaarts potentieel van circa 140%. Analisten verwachten dat Peloton meer abonnementen zal afsluiten, terwijl ook de prijzen omhoog kunnen. 

Over Zoom zijn analisten eveneens overwegend positief. Gemiddeld rekenen zij in de komende twaalf maanden op een 64% hogere koers ten opzichte van de huidige niveaus. Het bedrijf liet in het vierde kwartaal nog steeds een flinke groei zien. “Zoom moet zich wel zien aan te passen om te blijven floreren in de wereld na corona”, zo waarschuwden analisten van eToro desondanks. 

De meeste potentie zien analisten in Denali Therapeutics en Vir Biotechnology. 60% tot 80% van de geraadpleegde analisten heeft een koopadvies op de aandelen geplakt. De koersdoelen voor deze aandelen liggen gemiddeld ruim 220% hoger dan de huidige niveaus.  

Check ook: Deze AEX-aandelen bieden een hoog dividendrendement

Gerelateerde Tools

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

4 manieren om een waardeloze belegger te worden

Als je niet weet hoe je je doelen moet bereiken, is het soms handig te b... Lees verder ›