IEXGeld

Dossiers

Profiel

Wat je zelf kunt doen tegen inflatie: 5 tips

De inflatie liep al behoorlijk op en de oorlog in Oekraïne gooit nog eens extra olie op het vuur: de stijging van de prijzen loopt op tot boven de 7%. Dat is aanzienlijk, want iemand die 2000 euro netto verdient, heeft nu 140 euro minder te besteden dan een jaar geleden.

Gelukkig hoef je niet helemaal lijdzaam toe te zien hoe je geld wegsmelt. Er zijn een paar dingen die je zelf kunt doen om de effecten van inflatie te verzachten. Spaaronline.nl komt met vijf tips.

Laat je loon indexeren

Veel mensen hebben een cao waarin geregeld is dat het loon geïndexeerd wordt. Je salaris wordt dan ieder jaar automatisch gecorrigeerd zodat je de inflatie kunt neutraliseren. 

Maar niet iedereen heeft zo’n collectieve regeling. Het staat je vrij om te vragen of je werkgever jouw loon kan corrigeren. Dat is niet raar, want hij doet hetzelfde: hij voert prijsverhogingen door aan zijn klanten. Je vraagt dus niet om loonsverhoging, maar om loonsbehoud.

Werk je niet in loondienst maar ben je zelfstandige, dan kun je overwegen om je uurtarief aan te passen.

Laat de auto wat vaker staan

Door de oorlog zijn vooral gas en benzine flink duurder geworden. Hoe comfortabel en snel het ook is, probeer voor wat vaker de auto te laten staan.

Veel mensen zijn afhankelijk van hun auto voor het werk, dus dan heeft deze tip minder zin. Probeer dan in ieder geval voor de korte afstanden privé wat vaker de fiets te pakken. Rij met anderen mee of pak eens het ov. Deze dingen combineren is nog beter, dat levert echt een besparing op.

Los af op leningen

Misschien heb je tijdens de pandemie veel gespaard, simpelweg omdat je minder kon uitgeven aan horecabezoek en vakanties. Ook voor de collectieve spaarpot geldt dat er records zijn gesneuveld. 

Behoor je tot de groep Nederlanders die de afgelopen twee jaar flink veel geld over had en dat op zijn spaarrekening heeft gezet, overweeg dan om op je lening af te lossen, als je er een hebt. Dit is zeker verstandig wanneer je nog een hoge rente betaalt. 

Aflossen op je hypotheek kan ook zinvol zijn. Maar als je een lage hypotheekrente geniet, heeft een aflossing van duizend euro helaas een minimaal effect op je maandlasten. Je moet dan wel met grover geschut komen.

Lees ook: Extra aflossen: verstandiger dan sparen? en Extra aflossen: vergeet deze 5 nadelen niet

Ga je uitgaven nog eens na

Je wordt misschien moe van deze boodschap – hij komt immers in ieder bespaarlijstje voor – maar hij kan heel effectief zijn. Vooral abonnementen zijn geldlekken.

Maak je echt gebruik van drie of vier streamingdiensten? Ga je ook echt twee keer per week naar die sportschool? Is het realistisch dat jij deze maand het winnende lot koopt? Door kritisch te kijken naar abonnementen en loterijen bespaar je zo weer enkele tientjes per maand.

Koop eens niks nieuws

Dit is een leuke uitdaging die je met jezelf kunt aangaan. Koop bijvoorbeeld één maand, buiten de boodschappen om, eens niets nieuws. Als je iets echt nodig hebt, kijk of je het tweedehands kunt aanschaffen, of dat je het kunt lenen van vrienden of familie.

Natuurlijk is een maand lang niets nieuws kopen geen structurele oplossing voor inflatie, maar het levert wel bewustwording op én voldoening op als je ziet dat je betaalrekening op peil blijft. Je blijft baas over je eigen portemonnee, dat is misschien nog wel het meeste waard.

Check ook: Met deze inflatie is de waarde van je spaarpot na 10 jaar gehalveerd

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Beleggen in obligaties voor beginners

Wat is een obligatie en is het verstandig om erin te beleggen? IEX-redac... Lees verder ›