IEXGeld

Dossiers

Profiel

‘Bij iedere koersdaling wordt bitcoin volwassener’

Wanneer beleggers zich zorgen maken, worden risicovollere beleggingen als eerste verkocht. Dat bleek recent wederom met de verkoopgolf op de cryptomarkten.

De koers van de bitcoin daalde vorige week tot 42.000 dollar, het laagste punt sinds september 2021 en een daling van 40% ten opzichte van het toppunt in november. De prijs van ethereum daalde tot het laagste niveau in drie maanden.

Tegelijk met de verkoopgolf op de cryptomarkten, leverden veel techaandelen op de beurs ook aan waarde in. 

Wilde rit

Afgelopen jaar bleek weer een wilde rit voor bitcoin, waarbij de koers in november naar 68.000 dollar schoot. Sommige analisten verwachten dat de koers zelfs naar 100.000 dollar kan in de komende jaren. Naast bitcoin, stegen ook dogecoin en andere cryptomunten fors.

Lees ook: ABN Amro ziet in cryptomunten geen beleggingscase

Ondanks de groei van de cryptomarkt in de afgelopen jaren, worden de digitale munten nog steeds als risicovol en speculatief gezien. De munten worden dan ook als eerst verkocht bij onrust onder beleggers. 

“Als bitcoin flink meer waard wordt, zijn beleggers bereid om risico’s te nemen”, zo stelt CEO Matthew Tuttle van Tuttle Capital Management tegenover Money.com. “En wanneer bitcoin stijgt, winnen vaak ook andere speculatieve beleggingen aan waarde.”

Bitcoin als barometer voor risico

Hij wijst hierbij onder meer op aandelen met een hoge bèta, ofwel aandelen die volatieler zijn dan de bredere markt. 

“Wanneer bitcoins worden verkocht, zijn beleggers vaak angstig en zijn zij juist níet bereid om risico’s te nemen.”

In zekere zin kan de koersbeweging van bitcoin volgens hem dus een barometer zijn om het risico in de bredere markt te peilen. 

Bitcoin wordt volwassen

In de afgelopen jaren is het handelen in cryptomunten een stuk makkelijker geworden, met de opkomst van vele apps en nieuwe brokers. En niet alleen particulieren handelen erin; ook institutionele investeerders bouwen een positie op.

Uit onderzoek van Fidelity blijkt dat meer dan de helft van de institutionele investeerders in Azië, Europa en de VS in de afgelopen twee jaar in bezit was van digitale valuta. 7 op de 10 ondervraagden zijn zelfs van plan om in de nabije toekomst digitale valuta te kopen.

Check ook: De 4 grootste fouten die cryptobeleggers nog steeds maken

“De cryptomarkt wordt steeds volwassener”, zo stelt Adam Grealish van Altruist. “Steeds meer mensen omarmen digitale valuta, waardoor er minder vaak vreemde ontwikkelingen op de markt plaatsvinden.”

Kleinere koersbewegingen

Grealish legt uit dat als slechts een kleine groep handelt in een bepaalde munt, de koers van de betreffende munt in grote mate wordt bepaald door die groep. Hoe volwassener bitcoin wordt, hoe kleiner die bewegingen uiteindelijk gaan worden en hoe meer ze een correlatie laten zien met andere risicovolle beleggingen, zo is de gedachte. 

Dat is nu nog niet bepaald het geval. De koers van bitcoin liep ook in december nog flink terug, na opmerkingen van de Federal Reserve dat de centrale bank sneller haar steunmaatregelingen voor de economie wil afbouwen.

Ook de opkomst van de omikronvariant van het coronavirus deed de cryptomarkten geen goed, al wist bitcoin snel een deel van de verliezen weg te werken.

Kleine positie, lange beleggingshorizon

Ben je ook van plan digitale valuta te kopen, dan adviseren veel deskundigen om de positie klein te houden en om een lange beleggingshorizon aan te houden. Dit voorkomt dat je in paniek schiet als de bitcoin weer eens een flinke duikeling maakt. 

Lees ook: Bitcoin of ethereum: wat is de beste munt om te kopen?

Gerelateerde Tools

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

Bieden crypto's bescherming tegen een aandelencrash?

Beleggers zijn altijd op zoek naar veilige havens waar ze tijdens een be... Lees verder ›