IEXGeld

Dossiers

Profiel

4 manieren om een waardeloze belegger te worden

Doelen stellen is belangrijk, dat zal iedere coach je vertellen. Maar hoe bereik je ze? Soms zijn de stappen die je moet zetten niet zo duidelijk. Een goede truc is om te bedenken wat je in elk geval níet moet doen.

Als je weet wat je niet moet doen, ligt het voor de hand dat het tegenovergestelde waarschijnlijk een beter idee is. Daarom hierbij: tips om verschrikkelijk veel geld te verliezen op de beurs.

1. Let niet op de kosten

Aandelenfondsen, ETF's en brokers kosten geld. Als je daar niet op let, loop je gegarandeerd veel rendement mis. Als de beheervergoeding van een ETF 0,5% is, kan jouw inleg van €10.000 bij een jaarlijks beursrendement van 5% na 20 jaar zijn uitgegroeid tot €24.000. Zijn de kosten 1%, dan is dat maar €22.000.

Lees ook: Hoe selecteer ik de beste aandelen? Let op deze 7 cijfers

En blijf vooral ook je portefeuille tweaken: ook transactiekosten tellen op. Elke maand je geld verschuiven van de ene naar de andere ETF tikt na twintig jaar ook behoorlijk aan.

2. Koop op de bodem, verkoop op de top

Wacht met instappen tot je zeker weet dat de bodem bereikt is, en verkoop pas op de absolute top. En pas je portefeuille tussendoor aan als je weet hoe vraag, aanbod, economie, rente en het beleggerssentiment zich gaan ontwikkelen. Het lijkt heel simpel.

Er zijn een aantal redenen dat dit een uitstekende strategie is voor verlies:

  • Niemand weet waar de top en de bodem precies zijn, en je moet het twee keer goed hebben voor maximale winst.
  • Ben je twee dagen te laat voor de bodem, dan heb je de grootste stijging vaak alweer gemist.
  • Ook van wat volstrekt voor de hand ligt (klimaatverandering, pandemieën, vergrijzing) is moeilijk te voorspellen wanneer het impact gaat hebben en wie ervan gaan profiteren.

Warren Buffett zegt dat niets doen vaak de beste beleggingsstrategie is. Maar de man is 91 jaar oud en dat hij $124 miljard waard is zegt niets, toch?

Check ook: 5 tips van Warren Buffetts rechterhand

3. Ga uit van resultaten uit het verleden

Zelfs grote institutionele beleggers volgen deze strategie: ze ontslaan de fondsmanagers die het minste rendement genereerden, en nemen mensen aan die in de jaren ervoor winst maakten.

Resultaten uit het verleden zeggen echter weinig over de toekomst. Dat olie nu duur is, wil niet zeggen dat oliemaatschapijen altijd een goede belegging zijn; daarbij spelen veel meer factoren een rol.

Dus wie geld wil verliezen, kan zich het beste baseren op wat vorig jaar veel winst heeft gemaakt. En pas op voor recent ontslagen fondsbeheerders: onderzoek wijst uit dat die doorgaans beter presteren dan de nieuwe krachten.

4. Focus op de korte termijn

'De beurs' - laten we zeggen, een goedkope index-ETF - heeft de afgelopen 150 jaar over iedere tijdsspanne van 20 jaar de inflatie verslagen. Wil je een waardeloze belegger worden, dan kun je dus niet zomaar op je handen blijven zitten.

Als je je inleg in rook wil op laten gaan, kun je het best dagelijks inspelen op economisch, markt- en wereldnieuws. Als je de andere tips daarbij opvolgt, maak je een goede kans op zo min mogelijk rendement!

Lees ook: Is gespreid beleggen écht beter?

Gerelateerde Tools

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

De opkomst en ondergang van corona-aandelen

Welke aandelen van bedrijven die hebben geprofiteerd van de pandemie zij... Lees verder ›