IEXGeld

Dossiers

Profiel

China pakt techbedrijven hard aan: wat betekent dit voor jou?

Chinese toezichthouders zijn van plan Chinese techbedrijven hard aan te pakken met een nieuw pakket aan regels. Wellicht denk je dat dit geen invloed heeft op jouw beleggingsportefeuille, maar in werkelijkheid kun je de gevolgen van de strengere regels in China wel degelijk gaan merken. 

Chinese toezichthouders hebben zich laten gelden en willen hervormingen doorvoeren voor techbedrijven en onderwijsbedrijven. Door de hervormingen mogen educatieve ondernemingen bijvoorbeeld geen winst meer maken en geen buitenlands kapitaal aantrekken.

“Dat is uiteraard erg slecht nieuws voor de betreffende bedrijven, die gezamenlijk een sector van 100 miljard dollar vormen", meent Nathan Levy, investment manager van ING. "Het nieuws versterkt weer de zorgen dat er mogelijk ook hervormingen komen in andere sectoren, waaronder de techsector, die een sterke groei heeft gekend de afgelopen jaren. Een onberekenbare overheid is een belangrijke negatieve factor voor de aandelenmarkt."

Moet jij je zorgen maken?

Of beleggers zich zorgen moeten maken over de ontwikkelingen in de tweede grootste economie ter wereld, hangt af van verschillende factoren, zo stelt Sven Henrich van NorthmanTrader.com. “Is China bang voor een bubbel en laten toezichthouders deze langzaam leeglopen, voordat deze explodeert en voor nog veel grotere problemen zorgt? Of wil het land indirect aangeven dat het herstel heeft gepiekt? Misschien wel beide”, aldus Henrich. “Als het antwoord op een van deze vragen ‘ja’ is, dan zal dat het sentiment op de beurzen wereldwijd geen goed doen.”

Lees ook: Krijg je beleggingsstrategie op orde met deze 6 tips

Het gevaar is bovendien dat grote beleggers minder bereid zijn om risico’s te nemen, aangezien zij al flinke verliezen hebben geleden door de inmenging van Chinese toezichthouders. 

“De angst die we zien bij beleggers in Chinese techaandelen verspreidt zich snel naar andere sectoren. Het is nu nog vooral een lokaal probleem, maar het kan een wereldwijd probleem worden. Er zijn bedrijven die significant in waarde dalen en die pijn wordt overal gevoeld”, aldus deskundigen van The Market Ear. 

Wereldwijde impact

De strengere regelgeving heeft dus niet alleen een impact op Chinese beleggers, maar op beleggers wereldwijd. Er zijn veel Chinese bedrijven genoteerd in New York die in de portefeuille van veel beleggers zitten, al dan niet via trackers en beleggingsfondsen.

Zo is de grootste aandeelhouder van Alibaba het Japanse Softbank, terwijl de tien grootste aandeelhouders in het onderwijsbedrijf TAL Education allemaal uit het westen komen. Alibaba verloor in korte tijd ruim 10% aan beurswaarde, terwijl TAL Education zelfs 75% verloor.

Pijn ook voelbaar via beleggingsfondsen en ETF's

De impact van het ingrijpen door Chinese toezichthouders is ook in Amsterdam voelbaar. Zo leverde AEX-aandeel Prosus, dat een groot belang heeft in het Chinese Tencent, afgelopen week 6% aan beurswaarde in. Hoewel Prosus officieel niet tot de zwaargewichten in de AEX behoort, zullen beleggers die een AEX-tracker in bezit hebben toch de impact van het nieuws voelen. 

“De verliezen zijn geen lokaal probleem. We zouden niet verbaasd zijn als diverse beleggingsfondsen significante verliezen rapporteren over juli”, aldus The Market Ear

De website wijst op de rally van Chinese aandelen, die halverwege 2014 begon en in 2015 tot een rampzalig einde kwam. “In de eerste fase van de verkoopgolf werd de crash van de Chinese aandelenmarkten nog gezien als een lokaal probleem, een bubbel die implodeerde. Enkele maanden later trok dit door naar de S&P 500, waardoor ook andere westerse beurzen fors terugliepen in de tweede fase van de verkoopgolf in China.”

Check ook: 3 klassieke beleggingsfouten die bij een beurscrash desastreus uitpakken

Gerelateerde Tools

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

Moet je nog wel in China beleggen?

De koersen van Chinese bedrijven zijn flink gekelderd. Vormt dat een koo... Lees verder ›