IEXGeld

Dossiers

Profiel

Wat past beter bij mij: aandelen of ETF's?

Aandelen zijn de beleggingscategorie waar in de media met voorsprong de meeste aandacht voor is. ETF's daarentegen zijn bij het grote publiek veel minder bekend, terwijl er toch een aantal grote voordelen zit aan ETF's. 

Loege Schilder, bestuurder van Care IS vermogensbeheer, kijkt in een column op Belegger.nl naar de overeenkomsten en verschillen tussen aandelen en ETF's.

Wat is een ETF?

ETF staat voor Exchange Traded Fund en is een aan de beurs genoteerd fonds dat een index volgt, legt Schilder uit. "De index is een mandje aandelen of obligaties uit een land, regio of sector. De bekendste Nederlandse index is de AEX-index van de 25 belangrijkste aandelen die aan de Amsterdamse beurs genoteerd zijn. Andere bekende indices zijn de Duitse DAX, de Amerikaanse S&P 500 en de Japanse Nikkei.

Door een ETF te kopen, beleg je in een keer in een mandje verschillende aandelen. Beleggers hebben vaak maar weinig gevoel bij een mandje van aandelen, terwijl ze zich juist heel gemakkelijk verbinden met aandelen van Heineken, ASML of Apple."

Check ook: Hoe selecteer je de beste aandelen? Let op deze 7 zaken

Transacties uitvoeren

Een voordeel van aandelen is dat ze gemakkelijk verhandelbaar zijn. "Je kunt gemakkelijk een order ingeven die via een bank of broker wordt uitgevoerd op de beurs. De directe transactiekosten zijn vooraf bekend en voor de meeste aandelen geldt dat het verschil tussen bied- en laatkoers klein is."

Net als aandelen worden ook ETF's doorlopend verhandeld. Schilder: "Het verschil tussen de bied- en laatkoers is in de meeste gevallen niet veel groter dan bij aandelen. De directe transactiekosten zijn ook vergelijkbaar met die van aandelen."

Zoals gezegd beleg je met ETF's in één transactie in een mandje van tientallen tot honderden aandelen. Om een gespreide portefeuille van individuele aandelen samen te stellen moet je zelf tientallen orders uitvoeren, vervolgt Schilder. "Dat leidt tot extra werk en iets hogere transactiekosten. Desondanks zijn de verschillen tussen ETF's en aandelen klein op het vlak van de uitvoering van de transactie."  

Zie ook: Dit zijn de grootste spelers op de ETF-markt

Rendement en risico

Voor wat betreft de rendementsverwachting van aandelen versus ETF's zijn de verschillen wel groter. Zo kan het rendement van individuele bedrijven sterk fluctueren.

"Had je de afgelopen jaren in Adyen of Galapagos belegd, dan ben je spekkoper. Maar had je gekozen voor Boskalis of PostNL, dan waren je beleggingen een stuk minder waard geworden. De meeste beleggers hopen met een investering in een individueel bedrijf een hoog rendement te halen, maar het kan ook helemaal fout gaan", zo waarschuwt Schilder.

Met ETF's beleg je in een mandje van aandelen waarin per definitie aandelen met goede en slechte rendementen zitten. Doordat positieve en negatieve rendementen elkaar afwisselen en compenseren is het rendement volgens hem stabieler. "Een ETF heeft minder grote uitschieters naar boven, maar ook kleinere dalingen. Het risico van ETF's is daardoor lager dan dat van individuele aandelen terwijl het gemiddelde rendement vergelijkbaar is." 

Kosten

Voor het management van de ETF wordt jaarlijks een percentage kosten in rekening gebracht. Deze kosten worden total expense ratio (TER) of lopende kosten factor genoemd.

Voor ETF's zijn deze kosten relatief laag: vaak een paar tienden van een procent. Als je in individuele aandelen belegt, heb je deze kosten niet, legt Schilder uit.  

Wat past beter bij mij?

"Een belangrijk voordeel van ETF's is de spreiding, waardoor het risico lager is bij een vergelijkbaar verwacht rendement. Daar staat tegenover dat je nooit een extreme klapper zult maken met ETF's en dat je een klein percentage kosten betaalt."

Welk instrument voor jou het beste is, hangt af van het doel waarvoor je belegt, legt Schilder uit. "Wil je een hoog rendement halen met een aandeel waar je gevoel bij hebt en heb je het vermogen niet echt nodig? Dan kun je proberen om het beste aandeel te selecteren.

Heb je wel een doel met het vermogen, zoals eerder stoppen met werken of stabiele vermogensgroei op lange termijn, dan kun je vaak beter in ETF's beleggen. De voordelen van de spreiding, het lagere risico en het stabielere rendement wegen ruimschoots op tegen de kosten die je daarvoor betaalt", concludeert de bestuurder. 

Beginnen met beleggen? Lees er hier meer over.


Loege Schilder is bestuurder van Care IS vermogensbeheer, een onafhankelijke en gespecialiseerde vermogensbeheerder uit Volendam. Care IS ging er zowel in 2015 als in 2016 vandoor met de felbegeerde Gouden Stier voor Beste vermogensbeheerder. In 2018 werd Care IS uitgeroepen tot een Beste Keuze.

Gerelateerde Tools

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

Moet je nog wel in China beleggen?

De koersen van Chinese bedrijven zijn flink gekelderd. Vormt dat een koo... Lees verder ›