IEXGeld

Dossiers

Profiel

Helft particuliere beleggers belegt ook duurzaam

Het aantal particuliere beleggers dat duurzaam belegt is de afgelopen twee jaar verder gegroeid, waardoor inmiddels bijna de helft van alle beleggers ook duurzame fondsen of aandelen bezit. Dat blijkt uit een onderzoek van BinckBank onder actieve Nederlandse beleggers.

Overgang naar duurzaam

Eind oktober gaf ruim 49% van de zelfbeleggers aan duurzame fondsen en aandelen in portefeuille te hebben, tegenover bijna 46% in 2016. Het percentage duurzame effecten in de gemiddelde Binck-beleggingsportefeuille steeg in deze periode van 14% naar 16%.

Bij ruim acht op de tien beleggers ligt het aandeel duurzame beleggingen echter nog altijd onder 30%. 5% van de beleggers geeft aan voor meer dan 80% duurzaam te beleggen. De helft van deze laatste groep belegt volledig duurzaam.

Lees ook: Zeven manieren om duurzaam te beleggen

Van alle beleggers verwacht 62% in de toekomst (nog) duurzamer te gaan beleggen. Slechts 14% geeft duidelijk aan ook de komende jaren duurzame beleggingen te mijden.

Duurzaam vaker bewuste keuze

Particuliere beleggers maken steeds vaker een bewuste keuze voor een duurzame investering. Bijna zeven op de tien beleggers houdt hier bij de aankoop van effecten in meer of mindere mate rekening mee. De groep die dat bewust niet doet is duidelijk kleiner dan twee jaar geleden.

Daarnaast vroegen we ook de groep die nu al duurzaam belegt wat voor hen de belangrijkste reden is om dit juist wel te doen. Daarbij worden een betere toekomst (28%) en maatschappelijk verantwoord (22%) als belangrijkste redenen genoemd.

Beleggers konden ook aangeven welke duurzame sector of sectoren ze het meest interessant vinden om in te investeren. Daarbij werd duurzame energie door liefst 63% aangevinkt, gevolgd door investeringen in water (44%).

Ook bij de keuze voor het beleggingsinstrument konden meerdere voorkeuren worden aangegeven. Duurzame aandelen, door 43% aangevinkt, scoren daarbij net iets beter dan beleggingsfondsen en ETF’s. Ook groenfondsen met een fiscaal voordeel worden gewaardeerd, blijkt uit het onderzoek van BinckBank. 

Meer/minder rendement

Bij een deel van de beleggers leeft het beeld dat duurzame beleggingen minder rendement opleveren dan reguliere beleggingen, maar er zijn ook studies die juist het tegendeel beweren. Maar zelfs indien duurzame beleggingen in bepaalde jaren minder rendement opleveren is dit toch acceptabel voor 44% van de beleggers. 

Vooral bij de groep beleggers die (nog) niet duurzaam bij BinckBank beleggen ligt een mogelijk lager rendement gevoelig. Bijna 40% noemt dit al belangrijkste reden om niet duurzaam te beleggen.

Particuliere beleggers kunnen immers in een aantal gevallen profiteren van een fiscaal voordeel (vrijstelling box 3 en extra aftrek [2]) indien ze duurzaam/groen beleggen. Bijna tweederde van de particuliere beleggers geeft aan op de hoogte te zijn van deze fiscale regeling (2016: 57 procent), maar van deze groep geeft slechts 13% aan dat het belastingvoordeel ook echt de hoofdreden is geweest om voor duurzaam beleggen te kiezen.

Opvallend is echter dat van de groep beleggers (35%) die niet bekend is met het belastingvoordeel liefst 47% aangeeft dat dit een reden kan zijn om in de nabije toekomst alsnog groen te gaan beleggen.

Hulp bij keuze duurzaam beleggen gewenst

Ruim driekwart van de beleggers geeft aan het fijn te vinden indien het vinden en selecteren van bepaalde duurzame – of duurzamere – beleggingsmogelijkheden kan worden vergemakkelijkt.

Liefst een 46% van de beleggers noemt een speciale rating daarbij behulpzaam, terwijl 35% behoefte heeft aan meer informatie over de duurzaamheidscriteria van een bepaald bedrijf. Ook een betere categorisering wordt als wenselijk genoemd.

Lees ook: Zo vindt u het duurzame beleggingsfonds dat het beste bij u past

Gerelateerde Tools

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

Moet je nog wel in China beleggen?

De koersen van Chinese bedrijven zijn flink gekelderd. Vormt dat een koo... Lees verder ›