IEXGeld

Dossiers

Profiel

Investeren in energielabel woning loont

Energielabels hebben een groot effect op de prijs van woningen, zo blijkt uit onderzoek van Calcasa. Des te beter het energielabel, des te hoger het verschil in verkoopprijs.

Voor het onderzoek werden alle sinds 2015 verkochte woningen geanalyseerd. Hieruit blijkt dat een beter energielabel leidt tot een gemiddeld 2% hogere verkoopprijs.

Prijseffect beter energielabel

Vergelijkbare woningen die met een beter energielabel worden verkocht, leveren gemiddeld 2% meer op. In Nederland is de gemiddelde woningwaarde momenteel 297 duizend euro; een beter energielabel levert dan 6 duizend euro op.

Indien een energielabel 2 of meer labelstappen beter is dan dat van een vergelijkbare verkochte woning, dan stijgt het verschil in verkoopprijs naar gemiddeld 2,8% en bij een verbetering van 3 of meer labelstappen naar gemiddeld 3,6%.

Een energielabel kan 1 tot 4 sterren krijgen: 1 ster is het voorlopige label, bij 2 sterren is het energielabel aangepast door de woningeigenaar, bij 3 sterren is het label (op afstand) gecontroleerd door een deskundige.

Bij 4 sterren tenslotte (hoogste klasse) is het label vastgesteld door een gecertificeerd adviseur aan huis. Zowel het 3- als 4-sterrenlabel is een definitief energielabel.

Vooral rijtjeswoningen hebben energielabel

Sinds de introductie van het 3-sterrenenergielabel in 2015, is het percentage woningen dat met een definitief energielabel wordt verkocht sterk gestegen. Desondanks heeft 15% van de verkochte woningen nog steeds geen energielabel. Bij verkochte vooroorlogse woningen ontbreekt zelfs bij 20% het definitieve energielabel, schrijft Calcasa.

Check: Kopen of verbouwen?

Rijtjeswoningen worden het meest met een energielabel verkocht (89%) en dan met name rijtjeshuizen met bouwjaar na 2001 (93%). Daarentegen hebben verkochte beneden- en bovenwoningen en vrijstaande huizen het minst vaak een energielabel.

Hetzelfde geldt voor hele oude woningen. Zo is slechts 72% van de verkochte woningen met een bouwjaar voor 1905 voorzien van een label.

Grote verschillen tussen gemeentes

De Nederlandse overheid heeft de ambitie om de woningvoorraad sterk te verduurzamen. Doelstelling is dat in 2030 het gemiddelde koophuis energielabel A heeft en in 2020 de gemiddelde corporatiewoning energielabel B.

De opgave per gemeente verschilt aanzienlijk. Van de gelabelde woningen heeft in Zeewolde 64% van de woningen al een A of B-label, terwijl dit in Zwijndrecht slechts bij 14% van de woningen het geval is. Van de top 10 gemeenten met de meeste A/B labels is Almere de grootste gemeente. Dordrecht is de grootste gemeente uit de top 10 met de minste A/B labels.

Als we kijken naar de totale voorraad koopwoningen zien we dat het aantal A-labels is toegenomen. Inmiddels hebben 290 duizend koopwoningen een definitief energielabel A. Deze toename is onder andere te verklaren door het aantal nieuwbouwwoningen dat aan de woningvoorraad is toegevoegd;.

Bij de vergelijking tussen huurwoningen en koopwoningen met een energielabel valt op dat 77% van alle huurwoningen een energielabel heeft versus slechts 33% van de koopwoningen.

Alles over wonen op: IEXGeld Wonen

Lees ook:

Nationaal Koopstartfonds is sigaar uit eigen doos

Starters op de woningmarkt kunnen na de zomer iets gemakkelijker een hui... Lees verder ›