IEXGeld

Dossiers

Profiel

Meer rendement met smallcaps

Smallcaps hebben volgens wetenschappelijk onderzoek een hoger verwacht rendement dan aandelen van grote bedrijven, stelt Loege Schilder van Care IS Vermogensbeheer. Toch krijgen smallcaps minder aandacht in de financiële commentaren.

"Maar wellicht schuilt in het gebrek aan aandacht juist wel de reden waarom aantrekkelijke smallcaps nog niet zijn ontdekt", concludeert hij. Daarom legt hij uit waar je op moet letten bij het beleggen in smallcap en hoe je met smallcaps een hoger rendement kunt halen.  

Starten met beleggen? Dat doe je hier. 

Small-, mid- en largecap

Aandelen kun je verdelen in drie categorieën: small-, mid- en largecaps. Deze verdeling heeft te maken met de marktkapitalisatie van een bedrijf. Loege: "De marktkapitalisatie is het aantal uitstaande aandelen keer de beurskoers. Smallcapbedrijven hebben een lagere marktkapitalisatie dan largecaps." Deze definities geeft DFB:

  • Smallcap: "Naam voor kleinere beursfondsen, met een relatief kleine marktkapitalisatie." In Nederland worden zulke fondsen opgenomen in de AScX.
  • Midcap: "Fonds met een beurswaarde, een marktkapitalisatie ('cap' staat voor kapitalisatie) die ergens het midden houdt tussen die van smallcaps en largecaps. Er is geen vaste begrenzing, het gaat om de relatieve waarde, en die verschilt ook per markt." De Nederlandse AMX index bevat zulke fondsen. 
  • Largecap: "Beursfonds met een hoge beurswaarde, een hoge marktkapitalisatie. Dit zijn meestal ook de hoofdfondsen, c.q. de actieve fondsen op de beurs." De AEX index bevat dit soort fondsen. 

In Nederland zijn de smallcaps dus verzameld in de Amsterdam Smallcap Index (AScX). Bedrijven als Beter Bed, Lucas Bols en Volker Wessels zijn opgenomen in de AScX-index. 

Waar komt het hogere rendement vandaan?

Wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat smallcaps een hoger rendement behalen dan largecaps op lange termijn. Maar smallcaps zijn ook risicovoller dan largecaps, daarom willen beleggers een hoger rendement hebben.

Loege vertelt dat voor het hogere risico van smallcap-aandelen er meerdere verklaringen worden aangedragen:

  • Er vinden minder transacties plaats in aandelen van smallcaps. Daardoor kan het lastiger zijn om een positie snel te verkopen. 
  • Smallcapbedrijven worden door minder analisten gevolgd waardoor er meer kans is op een verkeerde waardering. 
  • Kleinere bedrijven kunnen minder gemakkelijk nieuw kapitaal aantrekken dan grotere.  

Zie ook: Zelf sparen voor later: een beleggingsportefeuille in 9 stappen

Goed spreiden is essentieel

"Het spreiden van je beleggingen is een van de belangrijkste stelregels voor succesvolle vermogensgroei, in elke categorie. Bij beleggen in smallcaps is het spreiden over een groot aantal titels nog belangrijker. Op deze manier kan het hogere risico worden beperkt, zonder dat dit ten koste gaat van het hogere verwachte rendement", legt Loege Schilder uit. 

Indexfondsen zijn een makkelijke manier om makkelijk te spreiden. "Door in indexfondsen te beleggen kun je met een transactie tegen lage kosten in een goed gespreide portefeuille van honderden kleinere bedrijven investeren."

Volgens de koers-winstverhouding zijn smallcapbedrijven wereldwijd ongeveer 30% duurder dan largecaps. Dit heeft te maken met een verschil in de verwachte winstgroei. Analisten verwachten dat de winst van smallcaps in de aankomende twaalf maanden met 35% stijgt, tegenover een winstgroei van 28% voor largecaps. 

Grote diversiteit smallcaps

Door de definitie lijken smallcaps een uniforme groep. "Maar niets is minder waar", vertelt Loege. "Er zijn grote verschillen in smallcaps uit diverse regio's en sectoren. De smallcaps verschillen op het gebied van onder andere waardering, verwachte winstgroei en verhouding tussen schuld en eigen vermogen.'

Er zijn vele opties bij beleggen in smallcaps. "Zo zijn er beleggers die investeren in het hele universum omdat zij willen profiteren van de diversificatievoordelen door te spreiden over de verschillende regio's en sectoren."

Hij gaat verder. "Ook zijn er genoeg beleggers die juist kiezen voor een specifieke groep smallcaps. Zoals Amerikaanse smallcaps met een hoge verwachte groei of smallcaps uit opkomende landen die juist goedkoop gewaardeerd zijn."

Nu beleggen in smallcaps?

De hamvraag blijft natuurlijk: Is het een goed idee om nu te beleggen in smallcaps? "Dat hangt af van je doelstelling. Er is veel wetenschappelijk onderzoek dat beleggen in smallcaps op lange termijn een hoger rendement oplevert. Voor een kortetermijnbelegging is het beeld minder eenduidig", zegt Loege. 

"Momenteel zijn smallcaps gemiddeld niet goedkoper dan largecaps, maar de verwachting is wel dat de bedrijfswinsten sneller zullen groeien. Er zijn regio's en sectoren waar smallcaps wel goedkoper gewaardeerd zijn."

"Maar", besluit hij, "Vanwege het hogere risico van smallcaps is een goede spreiding essentieel."

Lees ook: Tien tips voor beginnende beleggers

Gerelateerde Tools

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

Punten om op te letten bij het uitzoeken van een vermogensbeheerder

Staar je niet blind op de behaalde rendementen. Lees verder ›