IEXGeld

Dossiers

Profiel

5 manieren om de waarde van je huis te verhogen

Sommige factoren die bepalen wat een huis waard is heb je geen controle over, zoals de locatie. Maar er zijn genoeg andere dingen die je wel kunt veranderen om de waarde van je huis te verhogen. 

Wanneer je denkt over het verbeteren van je huis, moet je vooral realistisch blijven. Renovaties zullen soms niet 100% rendabel zijn, maar kunnen wel helpen je huis sneller te verkopen.

MarketWatch geeft vijf tips om de waarde van je huis te verhogen.

1. Maak je huis aantrekkelijker

En werk van buiten naar binnen. Begin dus met de buitenkant van je huis. Hoe je woning eruitziet aan de voorkant is de eerste kans om een goede indruk te maken. Het doel: zorg dat mensen naar binnen willen lopen.

Dat doe je bijvoorbeeld door de tuin netjes te maken. Dus het planten van wat bloemen of struiken of het schilderen van de voordeur zou daarbij kunnen helpen.

Als de buitenkant tiptop in orde is, focus dan op de keuken en de badkamer. Als deze twee kamers er modern uitzien kan dit enorm veel schelen voor de waarde van je huis, en hoe snel het verkocht wordt. Zorg dat het er netjes, modern en strak uitziet.

Een Amerikaans onderzoek heeft aangetoond dat een nieuwe vloer en nieuwe kastjes in je badkamer tot wel 70% rendement kunnen opleveren op je investering.

Lees ook: Huizenprijzen stijgen nog harder dan verwacht

2. Maak je huis makkelijk te onderhouden

Veel huizenkopers maken zich zorgen om het onderhoud van een huis. Daarom kan het lonen om grote onderdelen die veel onderhoud kosten voor de verkoop te vervangen. Denk aan een openhaard, boiler of de vloer. Bijvoorbeeld het vervangen van een tapijt door een hardhouten vloer kan veel opleveren.

3. Maak je huis efficiënter

Duurzaamheid heeft een grote impact op de waarde van je huis. Denk aan dubbele beglazing, zonnepanelen, milieuvriendelijke isolatie en AAA-inbouwapparatuur die de waarde van je huis echt kunnen verhogen.

4. Maak je huis groter

Uiteraard heeft het aantal vierkante meter ook een groot effect op de waarde van je huis, maar ook een handigere indeling kan al verschil maken. Je kunt bijvoorbeeld extra leefruimte creëren door de kelder af te maken, een dakterras te bouwen of een uitbouw te doen.

5. Maak je huis slimmer

Bij slimmer kun je denken aan een op afstand bestuurbare thermostaat, rook- en co2-melders, slimme deurbel, of instelbare lichten, maar ook veiligheidsmaatregelen, slimme sloten met inbraakpreventie bijvoorbeeld. Door deze kenmerken kun je je huis veel sneller verkopen.

Alles over wonen op: IEXGeld Wonen

Lees ook:

Nationaal Koopstartfonds is sigaar uit eigen doos

Starters op de woningmarkt kunnen na de zomer iets gemakkelijker een hui... Lees verder ›