IEXGeld

Dossiers

Profiel

Voorkom deze zeven financiële vakantieblunders

Nou oke, niet zo duur, maar het kan flink wat goedkoper als je de juiste trucjes weet. Wanneer dat vakantiegeld eenmaal op je rekening staat is het zo makkelijk het te verbrassen. Maar even stilstaan en nadenken kan een stuk schelen.

Besparen kan al heel simpel door een aantal veelgemaakte fouten te voorkomen. MarketWatch zette er zeven op een rij.

1. Staar je niet blind op één vliegtuigmaatschappij

Ja, Easyjet is goedkoop. Overigens helemaal niet zo easy als ze zeggen te zijn, maar dat terzijde. Transavia, WOW Air, Ryan Air zijn óók heel goedkoop, en vliegen vaak naar ongeveer dezelfde bestemmingen.

Zorg dat je prijzen vergelijkt, voor je boekt. En vergeet niet die sneaky extra kosten ook goed te bekijken, daar zijn juist de goedkope vliegtuigmaatschappijen erg goed in. Hetzelfde geldt trouwens voor hotels.

Lees ook: Zes beleggingsboeken die je moet lezen tijdens je vakantie

2. Vlieg niet in het hoogseizoen

Ja hallo, als je deze nog niet in je oren hebt geknoopt?! Tenzij je leraar bent of kinderen hebt die naar school gaan, kun je zóveel goedkoper uit zijn door gewoon niet in de vakanties te gaan. En er zijn zoveel mooie bestemmingen die juist in het laagseizoen prachtig zijn.

In Australië is het (altijd) zomer bijvoorbeeld, maar hun zomer is tijdens onze winter. En de beste periode in Zuid-Amerika is ook januari, februari en maart.

3. Geen goedkope reisvergelijk-websites gebruiken.

Scyscanner.com, vliegtickets.nl, cheaptickets.nl, TIX.nl... Allemaal zetten ze de beste deals voor je op een rij. Wel goed op de kleine lettertjes letten. Of daar zoeken, en vervolgens op de website van de vliegmaatschappij boeken. Ook voor hotels, activiteiten en huurauto’s zijn er zulke sites.

4. Niet flexibel zijn met je bestemming.

Je hoeft echt niet perse naar Koh Phi Phi samen met de rest van de meute. Er zijn in Thailand nog véél meer mooie eilanden. Zoek juist naar de onontdekte pareltjes en je bent drie keer zo goedkoop uit én je staat niet tussen 100 andere Nederlanders. Of Duitsers. Brr.

Zagreb in plaats van Dubrovnik bijvoorbeeld, om maar wat te noemen. Doe je research en bespaar, anders shame, shame.

Lees ook: Met de auto op zomervakantie, dit zijn de regels per land

5. Geen gebruik maken van je creditcard.

Nederlanders zijn over het algemeen niet zo dol op creditcards. Maar er zitten wel degelijk voordelen aan. Zo heb je automatisch een reisverzekering bij een vlucht, spaar je soms punten en krijg je korting. Kijk maar eens goed op de website van jouw creditcard.

Zorg uiteraard wel dat je ‘m meteen de volgende maand weer afbetaalt, anders wordt het juist duurder.

6. Meer uitgeven dan je hebt. 

Nog even doorgaand op de creditcard, jezelf in de schulden steken om op vakantie te kunnen is dus een heel. slecht. idee. Gooi dus niet alles lukraak op je creditcard en wacht niet maanden met betalen. Als je je creditcard de volgende maand meteen weer afbetaalt komen er geen extra kosten bij kijken. Geef alleen uit wat je kunt missen en zorg dat je altijd een buffertje hebt. 

7. Betalen voor een huurautoverzekering

Het lijkt heel veilig en verstandig om te doen. Dat is het ook. Maar vaak kost het evenveel als de huurauto zelf. En als je met creditcard betaalt dan heb je vaak al een verzekering. Of wellicht valt het onder je reisverzekering of WA-verzekering? Zoek dit eerst goed uit voor je dubbel betaalt.

Lees ook: Breng energievreters in kaart en bespaar

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Trump versus Harris: maakt het uit voor beleggers?

Wie trekt aan het langste eind? En maakt de uitslag eigenlijk uit voor b... Lees verder ›