IEXGeld

Dossiers

Profiel

Bespaar geld met je aangifte: Lees deze tien belastingtips

Niet iedereen vindt belasting aangeven even leuk om te doen, maar het is wel verplicht als je een aangiftebrief hebt gehad van de Belastingdienst. Je kunt van de nood een deugd maken en geld te verdienen door gebruik te maken van deze 10 tips van de Consumentenbond.

1. Doe vooral voor 1 april aangifte

Je hebt tot 1 mei de tijd, maar dien je aangifte vooral in voor 1 april. Als je nog belasting moet bijbetalen, voorkom je daarmee namelijk dat je daarover ook een belastingrente voor 4% moet betalen.  

Als je geld terug krijgt dan heb je pech, want sinds 2012 betaalt de Belastingdienst geen rente meer. Dus je aangifte uitstellen levert niets meer op. 

Lees ook: Belastingaangifte doen? Let op deze 10 veelgemaakte fouten

 2. Los je hypotheek extra af

Heb je een hypotheek? Dan kan het voordelig zijn om die vrijwillig geheel of gedeeltelijk af te lossen. Dat geldt zeker voor kleine hypotheken. Als je een bankspaarhypotheek of spaarhypotheek hebt is het echter zelden voordeliger.

Ga na bij je bank of een boete moet betalen als je vervroegd wilt aflossen.

3.  Voorkom belastingheffing over eigen woning

Valt je inkomen in het 52%-tarief en zijn je eigen woningkosten (hypotheekrente etc.) lager dan je eigenwoningforfait? Trek dan de eigenwoningkosten niet af. Op die manier heb je geen last van het feit dat het eigenwoningforfait met 52% belast is, maar de rente en kosten slechts 51% aftrekbaar zijn.

4. Schenk belastingvrij aan (klein)kind

In 2018 mag je aan elk kind 5.363 euro belastingvrij schenken. Eén keer in hun leven mag je ze zelfs 25.731 euro schenken. Een van de voorwaarden is dat je kind of diens partner dan tussen de 18 en 40 jaar oud is. Aan je kleinkind mag je 2.147 euro belastingvrij schenken.

Als je kind het bedrag (grotendeels) gebruikt voor een dure studie, is een belastingvrije schenking mogelijk tot 53.602 euro. Hij moet dan wel tussen de 18 en 40 jaar oud zijn.

Als je (klein) kind het bedrag voor een groot deel voor zijn eigen huis is sinds 1 januari 2017 zelfs een belastingvrije schenking tot 100.800 euro mogelijk.

5. Geef niet teveel vermogen aan

Niet al je vermogen hoef je aan te geven bij de Belastingdienst. De volgende dingen hoef je niet aan te geven:

Geblokkeerd spaarloon, het saldo van de levensloopregeling, saldo op je ondernemersrekening, contant geld tot een bedrag van 517 euro per persoon en het saldo van een en/of rekening voor zover het geld niet van jou of jouw fiscale partner is. 

Check ook: Dit verandert er in 2018 voor je portemonnee

6. AOW'er? Bespaar 1.932 euro belasting

Heb je als AOW'er wat geld en een fiscaal partner? Dan moet je opletten of je de ouderenkorting wel optimaal benut. Je loopt namelijk het risico om teveel belasting te betalen.

Heb je samen met je fiscaal partner meer dan 35.770 euro? Ken dan een deel van je vermogen toe aan je fiscaal partner zodat het lager wordt dan 35.770 euro. Hierdoor krijg je in plaats van 152 euro maar liefst 1.042 euro ouderenkorting.

De ouderenkorting kan alleen benut worden met de belasting die betaald wordt over het eigen verzamelinkomen. 

7. Vraag belasting terug

Als je inkomen in 3 opvolgende jaren sterk varieert, betaal je meer belasting dan wanneer het in die jaren gelijk zou zijn. Bijvoorbeeld als je net gestart bent met werken, een tijd onbetaald verlof hebt opgenomen of bent gestopt met werken.

Bereken of jij met een verzoek om middeling belasting terug kunt krijgen. Op berekenhet.nl kun je dit zelf, zoals de naam doet vermoeden, zelf berekenen. 

8. Corrigeer aangiftes van vorige jaren

Ontdek je dat je een fout hebt gemaakt en een aftrekpost bent vergeten dan kun je de aangifte uit bijvoorbeeld 2015 eenvoudig corrigeren door opnieuw aangifte te doen. 

9 Gebruik aftrekposten

Er zijn veel dingen die je kunt aftrekken van het bedrag dat je aan belasting moet betalen. Je kunt daarbij denken aan de renovatie van een monumentenpand wat je bezit. 

Hetzelfde geldt voor de aftrekposten voor studiekosten en scholingsuitgaven.

10. Koop je alimentatie af

Weet je nu al dat je volgend jaar minder betaalt in box 1, dan kan het zin hebben om partneralimentatie die je aan je ex moet betalen, vooruit te betalen of gedeeltelijk af te kopen.

Dat kun je dan nog tegen het hogere tarief van dit jaar aftrekken. Bovendien is je box 3-vermogen per 1 januari van volgend jaar dan lager, waardoor je er minder belasting over betaalt. 

Lees ook: Dit verandert er voor je spaargeld in 2018

Lees ook:

Zo bespaar je op streamingdiensten

Voorkom onnodige kosten. Lees verder ›