IEXGeld

Dossiers

Profiel

Waarom millennials niet sparen voor hun pensioen

Millennials zijn niet bepaald grote pensioenspaarders. Volgens onderzoek van CNBC spaart slechts 31% voor hun pensioen. Waarom sparen millennials eigenlijk niet voor hun pensioen?

"Ze krijgen het etiket van big spenders opgeplakt, kopen graag de nieuwste gadgets, reizen naar verre oorden, maar liggen lang niet wakker van hun pensioen. Laat het geld maar even rollen, sparen doen we later", aldus Rabobank

Lees ook: Sparen voor je pensioen? Durf creatief te zijn

Volgens de bank is de ervaring nu voor millennials belangrijker dan waar ze over pakweg dertig jaar zullen staan in het leven. Dat wil overigens niet zeggen dat er helemaal niet wordt gespaard. "We zien vooral ook millennials die het spaargedrag van hun ouders kopiëren van toen die nog prille twintigers of dertigers waren."

Het Nibud concludeerde dat ook, nadat het keek naar waar studieleningen momenteel voor worden gebruikt. Meer dan de helft van de studenten in Nederland (54%) zou zijn studielening of een deel daarvan weliswaar gebruiken om te sparen, maar niet voor het pensioen.

Wel om later een huis te kopen (15%) of om na de studie geld achter de hand te hebben (45%). "Studenten kijken vaak meer naar de korte termijn, ze zijn positief ingesteld. Naar de lange termijn kijken ze wat minder", aldus het Nibud. 

Studieschuld

Ondertussen groeit het aantal oud-studenten dat zijn studielening niet volledig kan terugbetalen. Volgens het Nibud bouwt een gemiddelde Hbo-student gedurende vier jaar een schuld op van ruim vijftienduizend euro. Logisch dat er dan misschien minder wordt gekeken naar sparen voor later, zeggen sommigen. 

Maar ook millennials zonder studieschuld zijn niet bepaald bedreven in sparen voor het pensioen, zo blijkt uit een ander onderzoek. Er werd geen samenhang gevonden tussen studieschuld en pensioensparen. In andere woorden: heb je geen studieschuld, dan ben je niet per definitie eerder geneigd om te gaan sparen voor je pensioen. 

Lees ook: Wat betekent de opschuivende pensioenleeftijd voor jou?

"Het is gek dat millennials niet kijken naar het geld dat zij beschikbaar hebben en op basis daarvan besluiten welk deel naar het pensioen gaat en welk deel wordt gebruikt voor aflossing van de studieschuld. Studiefinanciering speelt schijnbaar een andere rol in de hoofden van mensen", aldus de onderzoekers.

Een studieschuld kan een flinke last zijn, maar dat is nog geen excuus om niet goed na te denken over je financiële toekomst. Er zijn enkele manieren die het makkelijker maken om te sparen voor je pensioen als je een studieschuld hebt. 

1. Rond je opleiding af

Wie niet binnen tien jaar zijn diploma haalt, moet zijn volledige studiefinanciering terugbetalen. Een open deur natuurlijk, maar het kan niet vaak genoeg gezegd worden: rond je opleiding af. Zo zit je niet opgescheept met hoge schulden en kun je eerder kijken naar je toekomst. Bovendien zijn je kansen op een baan uiteraard groter. 

2. Los niet extra af

Het klinkt aantrekkelijk om snel je studentenschuld af te betalen. Dan ben je er maar van af. Bovendien kun je dit boetevrij doen. Maar waarom zou je dit eigenlijk doen, als je toch niet of nauwelijks rente over de lening betaalt? Je hebt vijftien jaar om je studieschuld af te lossen. Onder het nieuwe stelsel van studiefinanciering is de aflosfase zelfs 35 jaar. Het kan dan mogelijk meer opleveren om iedere maand een bedrag over te maken naar je pensioenrekening. 

3. Leg automatisch iets weg

Het is moeilijk om je ergens druk over te maken dat nog zover van je weg ligt. Pensioen? Dat komt later wel, zo denken velen. Laat het niet zover komen: zet automatisch iedere maand iets weg.     

Lees ook: Lees dit als je eerder met pensioen wilt

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Beleggen in obligaties voor beginners

Wat is een obligatie en is het verstandig om erin te beleggen? IEX-redac... Lees verder ›