IEXGeld

Dossiers

Profiel

Minder werken, meer overhouden

Wist je dat het vaak financieel gunstiger is voor een stel met kinderen om beiden parttime te werken dan een persoon fulltime en een persoon parttime? Toch doen de meeste koppels dit niet. Met de pas gelanceerde online rekentool WerkZorgBerekenaar van het Nibud kun je precies uitrekenen wat voor jullie het voordeligst is, schrijft de budgetvoorlichter in een persbericht.

Overigens berekent de de WerkZorgberekenaar ook wat de financiële gevolgen zijn van meer of minder werken voor alleenverdieners. De tool is ontwikkeld in samenwerking met Women Inc, dat naar eigen zeggen de positie van vrouwen in Nederland wil versterken. Momenteel zijn driekwart van de stellen tussen 25 en 49 jaar met jonge kinderen anderhalfverdieners, terwijl dit helemaal niet voordelig is.

Lees ook dit van het Nibud: Begrijpen onze kinderen straks geen facturen meer?

Hoe werkt dat dan?

Minder werken, meer overhouden. Het klikt als een utopie. Toch kan het! Financieel gezien kunnen veel gezinnen erop vooruit gaan als beide partners werk en zorg anders verdelen en beiden (parttime) gaan werken. De tool laat zien wat het netto betekent om meer of minder te gaan werken.

Hoe dat kan? Door de hogere algemene heffingskorting en de inkomensafhankelijke combinatiekorting die de minstverdienende partner krijgt houden jullie meer over. Dit zie je niet direct terug op de salarisstrook, maar pas aan het eind van het jaar bij de belastingaangifte.

Toeslagen worden berekend aan de hand van het verzamelinkomen en niet met bruto- of netto-inkomen. Maar uitrekenen wat je verzamelinkomen is, is lastig. Bovendien vermindert de hypotheekrenteaftrek het verzamelinkomen. De WerkZorgBerekenaar maakt het makkelijker dit te berekenen.

Lees ook: Zo simpel is gedisciplineerd met je geld omgaan

Rekenvoorbeeld

Het Nibud en Women Inc geven in hun persbericht een (reken)voorbeeld:

“Ines en Frans hebben twee kinderen van één en drie jaar. Ines werkt 24 uur en verdient 1440 euro bruto per maand. Frans werkt 40 uur en verdient 2855 bruto per maand (dit is modaal). Als beiden 32 uur zouden gaan werken zouden zij er maandelijks 85 euro netto op vooruit gaan. Jaarlijks is dat een bedrag van 1020 euro.

Dat het financieel gezien gunstiger is om beiden 32 uur te werken, komt door de hogere algemene heffingskorting, arbeidskorting en inkomensafhankelijke combinatiekorting die de belastingdienst berekent. Ook ontvangen Ines en Frans dan meer kinderopvangtoeslag.”

Doe de WerkZorgBerekenaar hier!

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

Op vakantie? 10 tips om af te dingen als een pro

Undress to impress, maak grapjes en probeer combideals te sluiten. Lees verder ›