IEXGeld

Dossiers

Profiel

Een grote verandering doorvoeren in je leven? Niet gemakkelijk!

Als het doorvoeren van ingrijpende veranderingen in je leven makkelijk was, zou je waarschijnlijk al een groot aantal veranderingen dat je op je lijstje hebt staan, doorgevoerd hebben. Maar dat heb je nog niet gedaan!

Mijn vraag aan jou is: waarom niet? Wat houdt jou tegen om het gewoon te doen? Is het geld? Je gezin en familie, angst of zit je gewoon vast? Of spelen al deze redenen een rol, zoals bij mij?

En toch zie je mensen ingrijpende veranderingen doorvoeren. Zoals op hun 45ste een intensieve opleiding starten omdat ze zich niet in kunnen beelden nog meer dan 20 jaar als accountant aan de slag te zijn.

Het lijkt bijna magisch zoals zo iemand van de ene op de andere dag besluit om het gewoon wel te doen. Voor sommigen (niet voor heel erg veel volgens mij) werkt het gewoon zo.

Geen magie

Ik ben erachter gekomen dat het vaak niet zo magisch is. De waarheid is dat het allemaal wat genuanceerder en toch wat lastiger is. Het kost je jaren van denken en plannen. Maar na heel veel rond gekeken te hebben, denk ik dat ik weet hoe je aan zo een avontuur kunt beginnen. Misschien wil jij het ook wel proberen? 

Ten eerste: accepteer gewoon dat je leven vol onzekerheden zit. We weten gewoon niet exact waar het leven ons gaat brengen. Twijfel je aan deze opvatting? Denk eens even terug aan waar je 10 jaar geleden stond in je leven. Waar dacht je toen dat je nu zou staan? Ik betwijfel of je alles exact zo gepland had.

Met het niet maken van plannen is dus niets mis. Accepteer dit gewoon. Of zoals een oud gezegde luidt: "Mensen maken plannen. God kijkt toe en lacht."

Nieuwe mogelijkheden

Ten tweede. Sta open voor nieuwe mogelijkheden. Heel vaak weten we dat we iets willen maar we weten niet wat dat iets is. Gun jezelf wat ruimte om dit te ontdekken. Doe een brainstormsessie met jezelf (of een adviseur) of schrijf eens iets op in een dagboek. Ontdek nieuwe mogelijkheden en sta open voor nieuwe ideeën!

En dan, als je weet wat je wilt en waar je naar toe wilt gaan, is het tijd om een start te maken met een planning.

Nu ga je zien dat er obstakels kunnen ontstaan. Zeker rond geld. Ikzelf wilde met mijn gezin een jaar naar het buitenland. Dit idee was er al meer dan 10 jaar. Er waren destijds een heleboel redenen om het niet te doen. Geld was er één en dat is geen onbelangrijke! We bleven onze mogelijkheden afwegen. Een paar maanden geleden hebben wij de stap wel gezet en zijn we verhuisd naar Nieuw-Zeeland.

Waarheid of mening?

Voor jou is het misschien zo simpel als wat. Gewoon een uurtje per week goed erover nadenken en zien hoe je verder gaat. En vraag eens aan anderen hoe zij dit voor elkaar gekregen hebben. Of ga in een deel van de uren waarin je toch maar op social media zit, zoeken naar antwoorden op belangrijke vragen. Stukje bij beetje ontstaat er dan een plan. En als dit plan niet ontstaat, is het misschien gewoon nog niet het juiste moment of nog niet het juiste plan.

Zie je obstakels en redenen om het niet te doen, kijk dan nog eens goed naar je uitgangspunten en je aannames. Misschien is iets waarvan jij dacht dat het de enige waarheid was, niets meer dan iemands mening. Of bekijk het eens van een andere kant. Vaak blijkt het resultaat dan ook ineens anders te zijn. 

En uiteindelijk, als er kansen en mogelijkheden ontstaan, pak ze! Maak je geen zorgen over een valse start. Zelfs al gaat het niet meteen goed, dan heb je met een kleine verandering van je koers, de oplossing vaak ook heel snel te pakken.

Ik heb van heel veel mensen verhalen mogen lezen over hoe impactvolle wijzigingen in je leven tot aangepaste plannen, teleurstellingen en ook een heleboel hard werken geleid hebben. Maar bijna iedereen zei ook dat het het uiteindelijk allemaal waard was. 

En tot slot nog één ding. Als je in je ontdekkingsfase zit, besef dan dat er misschien helemaal niets moet veranderen. Soms hebben we een zoektocht nodig om te beseffen en accepteren dat we eigenlijk heel gelukkig en happy zijn. En dan is er ook niets mis mee om gewoon hetzelfde te blijven doen en niet te veranderen.  

Meer columns van Carl Richards vind je hier.

Gerelateerde Tools

Reacties

Er is nog niet gereageerd.