IEXGeld

Dossiers

Profiel

Waarom 2017 voor beleggers niet zo belangrijk is

Het is weer december en dat is traditioneel de maand waarin beleggers op het afgelopen jaar reflecteren en vooral vooruitkijken naar wat het komende jaar kan brengen. De prangende vraag van veel (actieve) beleggers is: in welke regio's, sectoren, thema's, stijlen en effecten moet je in 2017 zitten?

Fondshuizen hebben specialisten op het gebied van asset allocatie en zij buitelen over elkaar heen om hun visie op het komende jaar te geven. Heel interessant allemaal, maar hoe relevant is dit eigenlijk? Wat heb je als belegger aan al die verwachtingen, scenario's en opinies? Niet zo veel, schrijft Jeffrey Schumacher, fondsanalist bij Morningstar, in een column op Belegger.nl.

Tips voor 2017 en daarna

Voorspellen is ontzettend lastig, zeker op zo'n korte termijn als één jaar. Dat geldt voor iedereen. Het jaar 2017 wordt er weer eentje van twaalf maanden met in totaal 365 dagen. Dat is wat we zeker weten. Als belegger zou je toch verder moeten kijken dan je volledig focussen op zo'n korte periode.

Voor beleggers die een langetermijnhorizon hebben zijn de komende twaalf maanden niet erg relevant, vertelt Schumacher. Natuurlijk, wat er in die periode gebeurt, kan invloed hebben op het langetermijnplaatje en het kan bijsturing vereisen van het beleggingsplan voor de lange termijn.

Het verschil is dat in zo'n geval een belegger reageert op iets wat daadwerkelijk is gebeurd, in plaats van zich druk te maken over wat er op zo'n korte termijn mogelijk zou kunnen gebeuren.

Lees ook: Doe dit bij paniek op de beurzen

Dat betekent echter niet dat er geen handvatten zijn waar een langetermijnbelegger zich aan vast kan houden, of misschien wel moet houden wanneer zich in 2017 situaties voordoen die standvastigheid vereisen. Schumacher noemt verschillende tips voor de langetermijnbelegger, die niet alleen in 2017 geldig zijn. Dit zijn er vier.

Tip 1: Spreiding

Beleggen begint met het spreiden van de risico's in een beleggingsportefeuille. Niet alle eieren in één mandje. Een goed gespreide portefeuille diversifieert het risico, waarmee de kans op een portefeuillecrash wordt verminderd. Een tactiek die beleggers helpt om op de lange termijn een meer gelijkmatig rendement op te bouwen.

Lees ook: Beheers je risico met spreiding, spreiding, spreiding

Tip 2: Dollar-cost-averaging

Een beleggingsstrategie hoeft niet complex te zijn. Dollar-cost-averaging is daar een mooi voorbeeld van.

Bij deze aanpak investeert een belegger niet op één moment in bepaalde effecten, maar bouwt hij zijn positie stelselmatig op. Dat doet hij door op een vast moment voor een vast bedrag dezelfde effecten te kopen. Bijvoorbeeld door ieder kwartaal voor 500 euro in dezelfde vijf fondsen te beleggen waaruit zijn portefeuille bestaat.

De kracht van deze strategie zit hem in het feit dat wanneer de koersen zijn gedaald, de belegger meer stukken aankoopt, en hij wanneer de koersen zijn gestegen minder stukken krijgt voor dezelfde investering. Beleggers kopen dus verhoudingsgewijs meer wanneer de koersen lager zijn.

Deze strategie klinkt heel saai klinkt en dat is hij ook, zegt Schumacher, maar het creëert een hoge mate van discipline in de portefeuille.

Tip 3: Kijken, kijken niet kopen

Vroeger kreeg een belegger eens per kwartaal of zelfs eenmaal per jaar een overzicht van zijn portefeuille toegestuurd door zijn bank. Tegenwoordig kunnen beleggers hun portefeuille op ieder moment van de dag raadplegen.

Daar is op zich niets mis mee, maar het kan beleggers soms verleiden om een aanpassing te doen vanuit een (korte termijn) ontwikkeling waarvan ze denken dat ze daarop moeten inspelen. Het zorgt voor oplopende handelsactiviteit in een portefeuille en dat is niet gratis.

Hoewel de handelskosten tegenwoordig veel lager liggen dan tien jaar geleden, snoepen transactiekosten nog steeds ongemerkt een deel van het portefeuillerendement af. Daarbij komt dat veel beleggers per saldo geen waarde creëren door te proberen de markt te timen. Beleggers kunnen volgens Schumacher beter vasthouden aan hun langetermijnbeleggingsplan en hun online account vooral gebruiken waarvoor het is bedoeld: om inzage te geven in de portefeuille.

Lees ook: Houd vast aan je beleggingsstrategie

Tip 4: Risico = kans

Veel beleggers worden nerveus wanneer koersen erg beweeglijk zijn. Wanneer de markt overstuur raakt en koersen hard dalen, stijgen risico-indicatoren zoals de standaarddeviatie en de VIX-index. Achteraf blijkt vaak dat dit juist de ideale momenten waren om posities bij te kopen. Maar beleggers doen vaak het tegenovergestelde: verkopen.

De historie laat echter zien dat wanneer de risico's het hoogst lijken, de kansen het grootst zijn. Een dollar-cost-averaging strategie profiteert daar al automatisch van, maar het kunnen volgens Schumacher ook interessante momenten zijn om geld dat aan de zijlijn stond juist op die momenten in te zetten.

Lees ook: Zo zorg je voor spreiding in je beleggingsportefeuille

Gerelateerde Tools

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

Moet je nog wel in China beleggen?

De koersen van Chinese bedrijven zijn flink gekelderd. Vormt dat een koo... Lees verder ›