Professionele financiële planning is een uit de Verenigde Staten overgewaaid verschijnsel dat in Nederland steeds meer voet aan de grond krijgt. Inmiddels zijn er in Nederland bijna vierduizend gecertificeerde planners. Wat is financiële planning eigenlijk en wat heb je eraan?
Het ontbreken van een financieel plan heeft vaak tot gevolg dat consumenten financiële producten kopen die zij eigenlijk niet nodig hebben. Als ze advies inwinnen is dat vaak ad hoc, over één specifiek product, de hypotheek bijvoorbeeld. Daarnaast ontbreekt bij veel mensen een helikopterview op hun situatie. Ze nemen te veel of juist te weinig risico's om hun doelen of dromen te verwezenlijken.
Lees ook: Een financieel plan voor iedereen
Verschillende financiële fases
Financiële planning gaat niet over losse producten die nú nodig zijn (hypotheken, verzekeringen), maar over wat past bij iemands financiële fase en wat de consequenties van financiële beslissingen zijn op de lange termijn.
Een mens doorloopt gedurende zijn leven verschillende financiële fases. In zijn jeugd is dat de studiefase. Daarna gaat hij in de regel geld verdienen in loondienst of als ondernemer: de inkomensfase. In deze periode ontstaat er vaak vermogen, waarmee de vermogensfase aanbreekt. Aan het einde van het (werkzame) leven volgt de afbouwfase.
Financiële planning omvat daarom planning van inkomen, vermogen en de overdracht van dat vermogen aan nabestaanden - ook wel estate planning genoemd. Hierbij houdt de planner rekening met juridische, fiscale en bancaire aspecten en de daarmee samenhangende risico's.
Werken aan je persoonlijk kapitaal
Ik ben van mening dat het bespreekbaar maken van de persoonlijke ontwikkeling ook hoort tot de taken van een financieel planner. We leven in een maatschappij waarin we onszelf continu moeten bijscholen.
Daarnaast is het niet meer vanzelfsprekend dat je altijd hetzelfde vak blijft uitoefenen of het bedrijf van je ouders overneemt. Van alle huidige banen is over twintig jaar de helft verdwenen. Alleen werken aan je financieel kapitaal past in de huidige maatschappij dus niet meer. Werken aan je persoonlijk kapitaal kan wel eens net zo urgent zijn voor de financiële continuïteit van het huishouden.
Lees ook: Hoe staat het ervoor met jouw geldzaken?
Geen momentopname maken
Wat een financieel planner kan brengen is een goede balans tussen vermogen, risico's en tijd. Wil financiële planning ècht slagen, dan moet de planner geen momentopname maken, maar voortdurend een vinger aan de pols houden.
Het gaat om het bereiken van korte- en langetermijndoelen, die doorkruist kunnen worden door onverwachte wendingen in het leven van de klant. Die kan bijvoorbeeld arbeidsongeschikt raken, of kiezen voor het ondernemerschap. Geld is een middel om doelen te bereiken. In veel huishoudens komen mensen er te laat achter dat ze hun doelen niet halen, omdat er geen overzicht is en omdat zij niet weten waar hun geld blijft.
Een uurtarief betalen
Aan professionele financiële planning hangt een uurtarief dat vergelijkbaar is met dat van een advocaat of accountant. Daarmee lijkt financiële planning niet voor iedereen weggelegd. De praktijk is dat financieel planners vooral de bovenkant van de retailmarkt en de onderkant van de markt van de vermogenden bedienen.
Hoe meer vermogen of inkomen mensen hebben, hoe eerder ze gebruik maken van financiële planning. Er bestaan zelfs bedrijven die als een financiële butler dag en nacht klaarstaan voor hun klanten. Dit wil niet zeggen dat voor mensen met minder vermogen of een gemiddeld inkomen een financieel planner geen zin heeft, maar de kans dat de planner zijn kosten terugverdient is wel lager.
Lees ook: Advies te duur? Doe dan zelf online je financiële planning!