IEXGeld

Dossiers

Profiel

Tien tips om 10% van je inkomen te sparen

Om financiële problemen te voorkomen is het belangrijk dat je 10% van je inkomen spaart, adviseerde het Nibud maandag. Het budgetinstituut zegt dat niet voor niks.

Nibud ontdekte namelijk dat 45% van de Nederlandse huishoudens moeite heeft om rond te komen en 40% loopt achter met betalingen. Eén op de vijf huishoudens heeft dusdanig ernstige betalingsachterstanden, dat er sprake is van betalingsproblemen.

10% van je inkomen in een spaarpotje doen, dus. Dat klinkt goed en logisch, maar het lukt niet iedereen zomaar. Om je te helpen bij deze uitdaging hebben we tien bespaartips verzameld. De tips zijn afkomstig van Cfinancialfreedom.com.

1. Houd je woonlasten tegen het licht

De meeste Nederlanders zijn het meeste geld kwijt aan woonlasten. Als je daar echt een groot deel van je inkomen aan kwijt bent, dan is het moeilijk om 10% van je inkomen te sparen. Kijk daarom hoe je kunt besparen op je woonlasten.

Lees ook: Zo bespaar je je jaarlijks 330 euro op je energierekening

2. Plan de tripjes naar supermarkt

Van impulsaankopen krijg je vaak spijt en ze kosten je klauwen vol met geld. Het is veel beter om je supermarktbezoek te plannen en uit te rekenen hoeveel je die maand precies wilt uitgeven aan boodschappen.

Aan de hand van dat budget en met de aanbiedingen in de hand kun je eventueel een schema maken waarin staat wat je wanneer koopt. Op die manier kun je je houden aan een scherp budget.

3. Koop tweedehands spullen

De meeste dure spullen kun je prima tweedehands kopen. Denk aan een auto, een tv, een telefoon, banken en kleding. Op die manier bespaar je erg veel geld.

Maar als je een tweedehands auto koopt, moet je geen kat in de zak kopen. Bij veel garages en bij de ANWB kun je daarom een aankoopkeuring laten doen. De auto wordt dan van top tot teen nagelopen. Hier lees je meer over de aankoopkeuring van de ANWB. 

4. Koop een slimme thermostaat

Een slimme thermostaat heeft door wanneer je niet thuis bent en is heel efficiënt in het beheersen van de energiekosten terwijl je er wel gewoon warmpjes bij zit. Een goede thermostaat, bijvoorbeeld van het merk Nest, kost je in het begin redelijk wat geld, maar dat kun je terugverdienen.

5. Gebruik geen creditcard

Uit onderzoek is gebleken dat mensen 12% meer uitgeven als ze een creditcard hebben in plaats van een gewone pinpas. Het is een Amerikaans onderzoek, maar toch. Het is heel makkelijk om met een creditcard te betalen. Maar de rente die je vervolgens moet betalen over wat je hebt uitgegeven, maakt het financieel gezien pijnlijk.

Check ook: Zes keer bezuinigen zonder extra inspanningen

6. Neem de fiets naar het werk

Ja, het wordt kouder en dus minder aangenaam om op de fiets te zitten. Maar met winterkleding, een goede jas en een muts is het prima vol te houden. Goedkoper dan de auto of het openbaar vervoer! Daarnaast kun je misschien je abonnement bij de sportschool opzeggen als je vijf keer per week naar je werk fietst.

7. Doe wat extra werk ernaast

Er zijn zoveel dingen waarmee je extra geld kunt verdienen. Klim in de pen en begin met bloggen of bezorg pakketjes met je fiets. Hier vind je een lijst met vijftig werkzaamheden die je naast je normale werk zou kunnen doen om wat extra inkomen te genereren.

8. Ga niet naar restaurants

Af en toe buiten de deur eten kan niet heel veel kwaad, maar als je er een gewoonte van maakt om twee keer per week in een restaurant te eten, kunnen de kosten fors oplopen.

Een leuk alternatief is een feestje organiseren bij jou thuis, waarbij iedereen iets meeneemt. Dan heb je net zoveel plezier voor de fractie van de kosten.

9. Denk aan de kleine dingen

Als je tankt, vul dan gelijk je hele tank in plaats van meerdere keren naar een tankstation te rijden om steeds voor tien euro te tanken. Of spaar al je wisselgeld in een spaarpot en stort dit na een tijdje op een beleggingsrekening. Of maak je eigen lunch voor op je werk.

10. Gebruik kortingsbonnen

Kortingsbonnen kunnen je veel geld besparen. Neem bijvoorbeeld de kortingsbonnen van de verschillende bouwmarkten. Er is altijd wel een bouwmarkt die de verf fors in de aanbieding heeft. Speur daarom de websites van de bouwmarkten goed af naar kortingsbonnen voordat je gaat klussen.

Lees ook: Gooi geen voedsel meer weg en bespaar tot 150 euro

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

Vakantie boeken? 5 bespaartips!

Zo betaal je niet teveel voor je reis. Lees verder ›