IEXGeld

Dossiers

Profiel

Begin nú met beleggen voor je pensioen

Begin dit jaar voerde ING een onderzoek uit waaruit bleek dat driekwart van de Nederlanders pensioensparen voor zich uit schuift. Zonde, vinden wij. Morningstar deelt die mening en noteerde drie redenen om nú te beginnen met het vullen van een potje.

Lees ook: Zelf pensioensparen, met kleine maandelijkse beetjes

1. Als je vroeg begint, is je pensioen duizenden euro's goedkoper

Hoe later je begint met je pensioenopbouw, hoe duurder je zelf uit bent. Dat zie je meteen in onderstaande tabel, waarbij een bedrag van 100.000 euro bij elkaar moet worden belegd en wordt uitgegaan van een gemiddeld jaarlijks rendement van 5%.

Looptijd Maandelijkse inleg Totale inleg Gemiddeld rendement p/j Eindbedrag
30 jaar 125 euro 45.154 euro 5% 100.000 euro
20 jaar 252 euro 60.485 euro 5% 100.000 euro
10 jaar 662 euro 79.504 euro 5% 100.000 euro
Bron: Morningstar

Duidelijk: wie vroeg begint, hoeft veel minder in te leggen dan iemand die jaren later begint, om tot hetzelfde eindbedrag te komen. Dat komt door het sterke effect van rente-op-rente, waarover we hier en hier ook al eens schreven.

In bovenstaande tabel gaat Morningstar overigens uit van een looptijd van dertig jaar, waarbij iemand van 37 jaar spaart tot z'n pensioen op zijn 67e. Begin je nog eerder, dan is je inleg vanzelfsprekend nog lager.

Lees ook: Waarom je niet vroeg genoeg kunt beginnen met beleggen voor je pensioen

2. Je hebt een grotere kans van slagen

Wie vroeg begint heeft dus een 'goedkoper' pensioen. En nog los daarvan is de kans dat je je doel behaalt ook groter. Een bedrag van 125 euro (of zelfs nog minder, voor wie nog eerder begint) is voor veel spaarders wel te doen.

Maar maandelijks 662 euro (in het geval van dit rekenvoorbeeld) aan de kant leggen kan toch wat lastiger zijn. En de vraag is ook nog: wil je dat wel, of moet je dan veel aanpassen in je levensstijl?

Bovendien gaat Morningstar uit van een rendement van 5%, maar belangrijk is ook nog: je moet er wel rekening mee houden dat het rendement kan tegenvallen. Hoe langer je horizon is - ofwel de termijn waarop je belegt - hoe beter je tegenvallende rendementen kunt opvangen.

Lees ook: Je bent aan het beleggen voor later. Haal je je doel?

3. Je kunt je plan nog aanpassen

Hoe langer het nog duurt voordat je met pensioen gaat, hoe meer er in de tussentijd nog kan gebeuren. Dat is logisch. Als je al die jaren al bezig bent een spaarpotje te vullen en dus al reserves hebt opgebouwd, ben je veel flexibeler.

Je kunt financiële tegenslagen beter opvangen en ook voor leuke dingen is meer ruimte: misschien heb je op een gegeven moment al zo veel opgebouwd dat je eerder kunt stoppen met werken of minder uren kunt gaan maken. Misschien wijk je daarmee wel af van je (spaar)plan, maar zo'n keuze is eenvoudiger te maken als je al heel wat hebt opgebouwd.

Aan de slag als belegger? Wij gidsen je hier langs de belangrijkste beslissingen!

Gerelateerde Tools

Reacties

2 Reacties Omlaag ↓

Aantal posts per pagina:  20 50 100

  1. Maan Arkenbosch 2 juli 2016 15:33 0
    De vraag is of beleggen voor je pensioen wel verstandig is. Natuurlijk moet je voor je oude dag zorgen, maar is de overheid en politiek in Brussel wel betrouwbaar? Een oppositie voorstel in de 2e kamer, welke inhield dat er nooit door de E.U./Brussel een greep in de pensioenpotten mocht plaats vinden is door de VVD en PvdA niet gesteund, zodat de E.U. een greep in de pensioenpotten zich kan veroorloven.Dan is de vraag waar het einde is van de mondiale drukpers exercitie en dan specifiek t.a.v. de E.U. Dit zorgt voor geen rente opbrengst en grote risico-s als de rente gaat stijgen, ook al is het maar een paar %. Dan, hoe gaat het verder met de E.U. en blijft de € zijn waarde of munt behouden. Wat zijn de kosten van beheer en wat is de toekomstige (hyper) inflatie.
    Het is een bedenkelijke zaak dat goud en VOORAL ZILVER MET MEER DAN 25% IN 6 MAANDEN GESTEGEN IS. Dat wekt geen vertrouwen en geeft t.a.v. die metalen hyper inflatie weer.
  2. [verwijderd] 7 september 2016 14:52 0
    hey weet je nog dat er met pensioenfondsen gerommeld werd ,door hunzelf ! en zelfs jan modaal durft niet eens meer ,BANG DAT ZN GELD WEG RAAKT DOOR sidesteps van FONDSEN! ik ben 46 nog niet eens 100euro gespaard en geen kans ook ,want ik ben een liefe man zorgzaam maar kansloos op de arbeidsmarkt! geen probleem ,ik wacht op een goeie italian JOB! ga er 100% voor! succes met sparen slimmerikken RUTTE man met DE vette X - daarna ga ik verhuizen naar! ja ja ! CUBA en investeer daar wel ,na een etentje me fidel zolang hij nog leeft! of moet ik mn woorden terugtrekken ,met medeweten dat ik mischien in een verzorgingstehuis kom en mooi glas limonade gekoeld opt balkon kan gaan genieten ! want chocolade is te duur eind van de week zakgeld op! whaa omg lolz.en nu zeg mijn naam heel snel een beetje ! sneller sneller schiet op!

2 Reacties Omhoog ↑

Lees ook:

Rijk worden door op je handen te zitten?

De "Do Nothing Portfolio" blijkt een succes. Lees verder ›