IEXGeld

Dossiers

Profiel

Een autoverzekering afsluiten: maak de juiste keuze en bespaar

Waarschijnlijk kijk je naar de prijs bij het vergelijken van autoverzekeringen, want de dekking zal overal wel hetzelfde zijn - denk je. Verkeerd gedacht. Een verzekering met slechtere dekking kan je namelijk bijna 10.000 euro kosten, berekende verzekeringen.com.

Dat ligt onder andere aan de nieuwwaarderegeling, die geldt als je auto gestolen wordt of total loss raakt, schrijft Wegwijs. Maar niet elke verzekering gaat daar op dezelfde manier mee om. Drie dingen om op te letten.

Lees ook: Kleine schade aan je auto? Vergeet je verzekeraar en trek zelf de portemonnee.

1. Een of drie jaar: wereld van verschil

Is je auto total loss en twee jaar oud? Dan schrijven sommige verzekeraars twee jaar van de waarde af. De meeste verzekeraars betalen alleen de nieuwwaarde in het eerste jaar. Tenzij je via de nieuwwaarderegeling langer de nieuwwaarde van de auto garandeert. Zo zijn er verzekeraars met zo'n uitgebreide regeling, vertelt Wegwijs. Bij hen krijg je tot drie jaar lang de nieuwwaarde vergoed.

Verzekeringen.com berekende het verschil tussen een audi A6 auto van twee jaar oud met 80.000 kilometer op de teller met én zonder langere nieuwwaarderegeling. Zij kwamen voor deze auto uit op een verschil van 9.948 euro. Bij goedkopere auto's is het verschil minder groot, maar dan kan het nog steeds duizenden euro's schelen.

2. Andere regels voor tweedehands

Als je een tweedehands auto hebt gekocht dan is de nieuwwaarderegeling vaak niet van toepassing op jou. En is deze tweedehands auto ouder dan drie jaar, dan gelden de regels sowieso niet meer. Voor deze auto's kun je echter wel dekking kopen die langer de aankoopwaarde van je auto garandeert. Dit heet de aanschafwaarderegeling.

Deze aanschafwaarderegelingen zijn wel schaars, dus kijk goed om je heen. Meestal geldt deze regeling tot een jaar na de aanschaf van de tweedehands auto, maar er zijn ook verzekeraars die drie jaar de aanschafwaarde vergoeden bij diefstal of als je auto total loss raakt.

3. Verzekeringen vergelijken loont

Drie jaar lang genieten van de nieuwwaarderegeling kan je dus veel geld besparen, maar er zijn nog meer zaken om op te letten. Neem bijvoorbeeld het eigen risico. Een hoog eigen risico invoeren scheelt veel geld en het risico op schade is statistisch gezien niet zo heel groot.

Daarnaast moet je letten op waar je je auto laat herstellen bij schade, weet Wegwijs. Als je naar je eigen schadeherstelbedrijf wilt, dan betaal je daar vaak een boete voor. De goedkope autoverzekeringen dwingen je om schade te laten herstellen bij het bedrijf dat zij aanwijzen.

Check ook: Kijk niet alleen naar de hoogte van de premie als je een autoverzekering afsluit

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

Waar gaat het heen met de inflatie?

De inflatie lijkt af te koelen, maar onderliggend is het beeld minder ro... Lees verder ›