IEXGeld

Dossiers

Profiel

Komt je werkgeverspensioen vrij? Je hebt langer de tijd om je uitkering te regelen.

Wie pensioen heeft opgebouwd via de werkgever, moest tot voor kort binnen zes maanden na het bereiken van de pensioenleeftijd een levenslang pensioen regelen. Ofwel: het gespaarde kapitaal omzetten in een maandelijkse uitkering tijdens het pensioen.

Op verzoek van stichting Geldbelangen is deze termijn verlengd naar 1 januari 2017. De stichting heeft bij staatssecretaris Jetta Klijnsma aangegeven dat dit wenselijk is voor mensen die hun pensioen nu uit willen stellen, om te voorkomen dat ze de dupe worden van de huidige lage rente.

Want hoe lager de rente staat, hoe minder pensioen je krijgt voor je gespaarde geld. Dat geldt in ieder geval als je pensioen is opgebouwd via een verzekeraar (is je pensioen opgebouwd via een pensioenfonds, dan is het risico van een lage rente meestal voor het fonds). Hier lees je hoe dat precies werkt.

Lees ook: Die lage rentestand verpest je pensioen

Geen rente over pensioengeld

Ben je van plan te wachten met het regelen van je pensioen, in de hoop op een hogere rente, houd dan wel even met de volgende zaken rekening.

  • In de meeste gevallen zal je pensioengeld renteloos staan. Bijna geen verzekeraar biedt namelijk de mogelijkheid om de polis te verlengen én daarvoor ook rendement te bieden. Volgens de voorwaarden is het pensioengeld namelijk vrijgevallen en wordt er simpelweg gewacht totdat jij als klant aangeeft wat ermee moet gebeuren.

  • Bovendien kan het natuurlijk zijn dat de rentestand in de tussentijd helemaal niet hoger wordt. In dat geval kan het er op neerkomen dat je per saldo geld laat liggen.

  • Tot slot is het nog maar de vraag of het in jouw geval wel slim is om te wachten. Veel mensen kunnen dat helemaal niet omdat ze hun pensioeninkomen snel nodig hebben als aanvulling op de AOW. Hoor je bij die groep, dan zul je op het moment dat je pensioen vrijkomt moeten kijken welke aanbieder jou de hoogste pensioenuitkering biedt.

Lees ook: Stappenplan: zo bereken je je pensioentekort

Gerelateerde Tools

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

9 slimme beleggingsstrategieën

Heb een plan en zorg dat je je portefeuille tijdig herbalanceert. En nog... Lees verder ›