IEXGeld

Dossiers

Profiel

Zes tips om de kinderalimentatie onderling goed te regelen

Als echtpaar met kinderen moet je enorm veel regelen bij een scheiding. Afspraken maken over de hoogte van de kinderalimentatie is daar een belangrijk onderdeel van.

Dat mag je samen regelen; als jullie het onderling eens kunnen worden, hoeft de rechter geen berekening te maken. Coby Koorn van advocatenkantoor Coby Koorn geeft zes tips om dit als stel soepel te regelen.

Lees ook: Kinderalimentatie: beide ouders moeten bijdragen

1. Neem al het salaris mee

Bij het berekenen van de hoogte van de alimentatie is het belangrijk om alle salariscomponenten mee te nemen. Dus neem ook het vakantiegeld, een 13e maand en onregelmatigheidstoeslag mee.

2. Herberekening alimentatie

Iedere wijziging in het inkomen vormt aanleiding tot herberekening van de alimentatie. Doe dit steeds tijdig (de rechter verleent met terugwerkende kracht ook geen hogere of lagere alimentatie).

3. Nieuwe partner

Een nieuwe partner is alleen financieel medeverantwoordelijk voor de kinderen als je getrouwd bent met hem of haar. Samenwonen heeft geen invloed op het onderhoud van de kinderen.

Lees ook: Geen kinderalimentatie als je kindgebonden budget krijgt?

4. Behoefte van kinderen bepaald

De behoefte van de kinderen bepaal je op het moment van uit elkaar gaan en die behoefte wijzigt daarna niet meer tot hun 18e jaar. Alleen de draagkracht van de ouders kan veranderen, zoals beschreven in punt 2.

5. Hogere alimentatieplicht

Ouders zijn financieel verantwoordelijk voor hun kinderen tot hun 21e levensjaar, maar als kinderen tussen de 18 en 21 jaar zijn (jong-meerderjarigen) wordt hun behoefte gerelateerd aan DUO-normen. Dit leidt in de meeste gevallen tot een hogere alimentatieplicht.

6. Laat alimentatie vastleggen

Als je onderling uit bent over de voorwaarden van het kinderalimentatie, laat het dan vastleggen bij een rechter. De alimentatiegerechtigde kan dan achteraf naar een deurwaarder of het bureau Inning Alimentatie en Ouderbijdragen als de betalingen stagneren.

Lees ook: Neem de hoogte van de kinderalimentatie onder de loep

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

Waar gaat het heen met de inflatie?

De inflatie lijkt af te koelen, maar onderliggend is het beeld minder ro... Lees verder ›