IEXGeld

Dossiers

Profiel

De omzetbelasting voor zzp'ers: vijf tips

Ben je zelfstandig ondernemer? Als je - volgens de Belastingdienst - btw-plichtig bent zul je regelmatig aangifte omzetbelasting moeten doen. Eens per maand bijvoorbeeld, of, ook heel gangbaar, eens per kwartaal. Waar moet je dan op letten? Arjen Boukema, persvoorlichter bij ING, geeft vijf tips.

Lees ook: Wie succesvol wil ondernemen moet het grote plaatje zien

1. Installeer de Btw-alert

De Belastingdienst heeft sinds kort een app voor op je smartphone of tablet, die je er aan helpt herinneren wanneer je uiterlijk aangifte van je omzetbelasting moet doen. Je kunt met deze app, de Btw-alert, ook direct tijd reserveren in je agenda en het betalingskenmerk van je aangifte opzoeken.

2. Vraag op tijd om uitstel

De fiscus is een stuk strenger geworden voor mensen die hun belastingaangifte te laat indienen. Je voorkomt problemen - zoals verzuimboetes en te hoge aanslagen - door tijdig en gemotiveerd uitstel van je aangifte aan te vragen. Neem contact op met je belastingkantoor om te vragen of je in aanmerking komt.

Lees ook: Een bedrijf beginnen? Zo pak je dat aan.

3. Houd je administratie op orde

Als zzp'er ben je verplicht om de administratie van je bedrijf goed bij te houden. Daarvoor gelden wettelijke bewaartermijnen die tot zeven jaar oplopen.

Lees ook: Zzp'er worden: een stappenplan

4. Zijn er convenanten gesloten?

Met brancheorganisaties en grote intermediairs, die de aangifte van verschillende kleine ondernemers verzorgen, voert de Belastingdienst besprekingen om tot convenanten te komen over de kwaliteit van aangiftes. Het voordeel hiervan is dat je aangifte sneller wordt afgehandeld. Ga na hoe dit voor jou is geregeld.

5. Dien een btw-suppletie in

Heb je teveel btw aangegeven en betaald? Als het om méér dan 1.000 euro gaat, kun je deze fout niet herstellen door de btw te verrekenen in de aangifte over een later tijdvak. Wel kun je met een suppletie omzetbelasting correcties op eerder ingediende btw-aangiften doorgeven.

Lees ook: Zzp'er, check je aftrekposten

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

Waar gaat het heen met de inflatie?

De inflatie lijkt af te koelen, maar onderliggend is het beeld minder ro... Lees verder ›