IEXGeld

Dossiers

Profiel

Ondernemer, ben je verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid?

Tijdens de vakantie doe je misschien wel eens iets wilds. Iets te snel de berg af op je gehuurde mountainbike, toch met die kano een woeste rivier op.

Je hebt je spullen wellicht wel goed verzekerd, maar wat als je zelf total loss bent? Op zulke momenten is een arbeidsongeschiktheidsverzekering behoorlijk handig.

Lees ook: Let hier op als je online verzekeringen vergelijkt

Ondernemen is risico nemen?

Als je DGA of zelfstandig ondernemer bent ben je niet standaard verzekerd. Als je wel verzekerd wilt zijn tegen het risico van ziekte en arbeidsongeschiktheid zul je zelf actie moeten ondernemen.

Uit onderzoek is naar voren gekomen dat lang niet iedereen dit doet. Mensen achten de kans op arbeidsongeschiktheid of overlijden zó klein, dat ze geen maatregelen treffen.

Ze rekenen sterk op hun eigen bedrijfsreserves en hun privévermogen. Het motto van veel ondernemers is ondernemen is risico nemen, maar vaak berust de reden om niet te verzekeren ook op een aantal hardnekkige misverstanden:

  • Ik heb voldoende bedrijfsreserves en privévermogen.
  • Het overkomt mij toch niet.
  • En als het wél gebeurt, is er vast wel een regeling vanuit de overheid.
  • Een arbeidsongeschiktheidsverzekering kan financieel niet uit.

Lees ook: Zzp'er worden? Check dit stappenplan.

Een serieuze inschatting maken

Ga niet zomaar van bovenstaande punten uit, laat het niet op z'n beloop. Schat serieus in wat de risico's zijn en met welke consequenties je te maken krijgt als je onverhoopt arbeidsongeschikt raakt.

Maak een rekensom: wat kun je zelf dragen, wat niet? Ga eens op zoek naar verschillende verzekeringen, check de premies en de dekking. Houd er daarbij rekening mee dat de hoogte van de premie afhangt van een aantal factoren:

  • De hoogte van het eigen risico
  • De looptijd van de uitkering
  • Je leeftijd
  • Je gezondheid
  • Je beroep

Check ook: Zo bespaar je duizenden euro's op je overlijdensrisicoverzekering

De premies zijn fiscaal aftrekbaar

Het is bovendien goed om te weten dat de premies fiscaal aftrekbaar zijn van de inkomstenbelasting. Voorwaarde is wel dat de verzekering recht geeft op periodieke uitkeringen bij invaliditeit, ziekte of ongeval. Deze uitkeringen zijn dan belast.

De premies voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering die recht geeft op een eenmalige uitkering zijn niet aftrekbaar van de belasting en de uitkering is ook niet belast.

Via de bv of particulier?

Heb je besloten een verzekering af te sluiten? Als je een eigen bv hebt kun je er voor kiezen de verzekering via die bv af te sluiten. Dan zijn de premies aftrekbaar in de bv.

Maar over het algemeen is dat minder aantrekkelijk dan een particuliere verzekering. De betaalde premies zijn privé namelijk tegen een hoger tarief aftrekbaar. Bovendien loop je dan, bij faillissement van de bv, niet het risico dat je uitkering in gevaar komt.

Check ook: Je eigen bedrijf verkopen, da's zo eenvoudig nog niet

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

Vakantie boeken? 5 bespaartips!

Zo betaal je niet teveel voor je reis. Lees verder ›