IEXGeld

Dossiers

Profiel

Uit elkaar, maar ook weer niet: de scheiding van tafel en bed

De scheiding van tafel en bed is een bijzondere scheiding, die niet meer zo vaak wordt uitgesproken als vroeger het geval was. Als je op deze manier van elkaar scheidt blijf je namelijk wel getrouwd, maar dit is niet langer in gemeenschap van goederen.

Deze vorm van scheiden wordt vooral nog toegepast wanneer samenleven niet meer mogelijk is, maar een scheiding vanwege bijvoorbeeld een (geloofs)overtuiging ongewenst is. Ook als je nog twijfelt over de echtscheiding, kun je eerst van tafel en bed scheiden en daarna zien of een definitieve breuk echt gewenst is.

Check ook: Stappenplan: scheiden, wat komt daar bij kijken?

Samen afspraken maken

De scheiding van tafel en bed start als een gewone echtscheiding. Je neemt contact op met een advocaat en stelt samen met hem of haar een convenant en - als je minderjarige kinderen hebt - een ouderschapsplan op.

Met de scheiding van tafel en bed wordt de huwelijksgemeenschap beëindigd. Omdat jullie niet langer in gemeenschap van goederen zijn getrouwd, moet alles wat wat van jullie samen is worden verdeeld.

Jullie moeten afspraken maken over bijvoorbeeld de woning, de inboedel, de auto, maar ook alle schulden. Het is ook verplicht om afspraken te maken over de verzorgen en opvoeding van de minderjarige kinderen.

Lees ook: Scheiding in het vooruitzicht? Misschien moeten jullie een ouderschapsplan opstellen.

Naar de rechter

Als je het echtscheidingsconvenant en het ouderschapsplan hebt opgesteld en bij de advocaat hebt ondertekend, gaat het verzoek tot scheiding van tafel en bed naar de rechter.

Na de uitspraak van de rechter zou de echtscheiding normaal gesproken worden ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand, zodat het voor de buitenwereld kenbaar is dat jullie niet langer gehuwd zijn. Maar bij een scheiding van tafel en bed blijven jullie getrouwd, alleen de huwelijksgemeenschap wordt beëindigd.

Dit moet uiteraard ook worden geadministreerd, maar dat gebeurt niet in de registers van de burgerlijke stand. Registratie vindt plaats in het huwelijksgoederenregister; in dit register wordt precies bijgehouden wie onder welke voorwaarden is gehuwd.

Lees ook: Dit zijn de fiscale gevolgen van een scheiding

Verzoening is mogelijk

Kenmerkend aan een scheiding van tafel en bed is dat verzoening mogelijk is. Willen jullie het huwelijk toch weer voortzetten, zoals dit voor de scheiding van tafel en bed was, dan hoeven jullie niet opnieuw te trouwen.

Je kunt namelijk heel eenvoudig via een advocaat een akte van verzoening na scheiding van tafel en bed laten opstellen. Deze verzoening wordt vervolgens ook in huwelijksgoederenregister ingeschreven. Het huwelijk wordt in dat geval voortgezet alsof het nooit anders is geweest.

Lees ook: Dit kun je leren van de financiële fouten van oud-voetballers

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

Waar gaat het heen met de inflatie?

De inflatie lijkt af te koelen, maar onderliggend is het beeld minder ro... Lees verder ›