IEXGeld

Dossiers

Profiel

Hoe staat het ervoor met jouw geldzaken?

Als je iets wilt - een fijn pensioen, een goed gevulde spaarpot voor je kinderen, een eigen bedrijf - dan moet je eerst bedenken wat je nodig hebt om dat voor elkaar te krijgen en hoe je dat dan gaat doen.

Ofwel: je moet een plan maken. Ja, daar moet je wel even voor gaan zitten. Maar de kans dat je je doel bereikt is mét plan vele malen groter dan zonder. Lukraak beginnen met sparen of beleggen is in elk geval niet slim.

Lees ook: Dit is het nut van een financieel plan

De basis: hoe sta je er nú voor?

De basis van een financieel plan is zicht op je huidige financiële situatie, dat is je startpunt. Het is trouwens sowieso goed om te weten hoe je er nu precies voorstaat, ook als je nog geen specifiek doel voor de toekomst in gedachten hebt.

Natuurlijk heb je alle informatie over je hypotheek, spaartegoeden en pensioen wel ergens: verzameld in mappen, zichtbaar in online rekeningen en deels opgeslagen in je hoofd. Maar dat verdient niet de voorkeur; één allesomvattend overzicht is het handigst.

Nou kún je een financieel planner of adviseur vragen dit voor jou in elkaar te zetten, maar je kunt het ook in alle rust zelf doen. Sinds kort vind je op IEXGeld een tool - ontwikkeld door MijnGeldzaken.nl - waarmee je zelfstandig een financieel overzicht kunt maken.

Check ook: Tool van MijnGeldzaken: hoe staan jouw geldzaken ervoor? Begin nu met je eigen financieel plan!

Zelf een overzicht maken

Wat je nodig hebt om zo'n overzicht te maken? Een deel van je vrije avond en je financiële gegevens. Denk aan afschriften, salarisstrook, pensioenoverzichten, hypotheekpapieren. In de tool (je vindt hem hier) beantwoord je verschillende vragen over bijvoorbeeld je woon-, werk- en pensioensituatie.

Het is belangrijk dat je alle vragen beantwoordt, want je kunt je voortgang niet tussentijds opslaan. Natuurlijk kan het zijn dat je niet alle gegevens bij de hand hebt of kunt vinden. Vul dan een schatting in, je kunt het later nog aanpassen.

Aan het eind van de rit wordt jouw eigen financieel overzicht getoond. Fijn om te hebben, zodat je weet waar je staat, en tegelijk dus een prima startpunt voor je uiteindelijke plan.

Lees ook: Advies te duur? Doe dan zelf online je financiële planning

Gerelateerde Tools

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

Zorgverzekering tussentijds wijzigen: kan dat?

In sommige gevallen is dat mogelijk. Maar het loont sowieso om over te s... Lees verder ›