IEXGeld

Dossiers

Profiel

Klussen laten doen aan huizen ouder dan twee jaar blijft btw-technisch gunstig

Het lage btw-tarief van 6% op arbeidskosten bij renovatie en herstel van bestaande woningen (ouder dan twee jaar) geldt nog tot 1 juli. Na die datum moet je het normale tarief van 21% betalen als je vakmensen onderhoud aan je woning laat uitvoeren.

Lees ook: Is je woning aan wat onderhoud toe? Regel het nu.

Snel een offerte regelen?

Nog even snel een offerte aanvragen om van het verlaagde tarief te profiteren heeft helaas geen zin. Het moment waarop de opdracht is afgerond is namelijk bepalend voor de toepasbaarheid van het tarief.

  • Zijn de werkzaamheden afgerond voor 1 juli? Dan is het verlaagde tarief (6%) van toepassing.
  • Zijn de werkzaamheden afgerond na 30 juni? Dan het is normale tarief (21%) van toepassing.

De werkzaamheden worden pas als afgerond beschouwd als de oplevering heeft plaatsgevonden. Ofwel: als het afgesproken werk is voltooid en jij het als zodanig hebt aanvaard.

Vooruit factureren

Misschien vraag je je af of je de tariefsverhoging kunt ontlopen als er vooruit wordt gefactureerd. Dus als er alvast vóór 1 juli een bedrag met laag tarief wordt gefactureerd, terwijl de werkzaamheden pas na die tijd worden afgerond.

Kort en duidelijk: dat mag niet. Bedragen die voor 1 juli worden gefactureerd voor diensten waarvan vaststaat dat deze op of na juli worden afgerond, moeten gebaseerd zijn op het normale tarief van 21%.

Laag tarief bij sommige werkzaamheden

Op het schilderen en stukadoren van woningen die ouder zijn dan twee jaar blijft het verlaagde tarief wel van toepassing. Dit verlaagde tarief geldt zowel op de arbeid als op de materialen die nodig zijn voor de werkzaamheden.

Ook voor het aanbrengen van op energiebesparing gericht isolatiemateriaal aan vloeren, muren en daken van woningen die ouder zijn dan twee jaar blijft het verlaagde tarief gelden. Dit verlaagde tarief geldt alleen voor de arbeid; bij materialen betaal je het normale tarief.

Lees ook: Zonnepanelen op je dak: ja/nee

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

ETF’s die één aandeel volgen: goed idee of een hype?

Met de indextrackers ga je superlong of -short op aandelen als Nike of T... Lees verder ›