IEXGeld

Dossiers

Profiel

Wordt de maximale hypotheek nóg lager?

Als je nú een hypotheek gaat afsluiten kun je 103% van de waarde van de woning lenen.

Dat percentage wordt door de loan-to-value-regeling ieder jaar lager, tot aan 2018: dan is de maximale hypotheek 100% van de woningwaarde.

Maar als het aan het Financieel Stabiliteitscomité (FSC) ligt daalt het ná 2018 nog verder, uiteindelijk tot 90% in 2028. Dat staat in een adviesrapport dat het comité vandaag richting Tweede Kamer stuurt.

Check ook: Je maximale hypotheek wordt lager. Dit verandert er.

Veel meer eigen geld inbrengen

Die 90%-limiet moet voorkomen dat tijdens een volgende woningmarktcrisis grote groepen huiseigenaren met ernstige restschulden te maken krijgen, schrijft de Volkskrant.

Als het doorgaat moet je een veel groter deel van de woningwaarde (plus eventuele bijkomende kosten zoals kosten koper), zelf bij elkaar hebben gespaard voordat je een huis kunt kopen.

Hypotheekadviseur en IEXGeld-columnist André van Luijk licht toe: "Het betekent onder andere dat mensen die nu jong zijn hard moeten sparen. Als je nu 15 jaar bent en je wilt op je 28e een huis van 200.000 euro kopen, dan moet je tegen die tijd 28.000 euro hebben gespaard."

Check ook: Je wilt verhuizen, maar je huis staat onder water. Dit zijn je opties.

Het advies krijgt veel kritiek

Het idee wordt niet aan alle kanten met open armen ontvangen. Zo zet het Centraal Planbureau (CPB) er vraagtekens bij. Omdat de maatregel starters treft kan er vraaguitval ontstaan en dat kan weer tot een daling van de huizenprijzen leiden.

Enkele reacties op Twitter:

Ook makelaarsvereniging NVM en Vereniging Eigen Huis staan er niet bepaald om te springen. RTL Nieuws schrijft dat DNB zelf ook wel een aantal negatieve effecten van de maatregel ziet, maar dat die volgens DNB-president Klaas Knot niet opwegen tegen de voordelen ervan.

Lees ook: Staan de sterren nu het gunstigst voor starters op de woningmarkt?

De politiek bepaalt, maar lijkt niet erg enthousiast

Omdat het om een advies van de FSC gaat is niet gezegd dat het er daadwerkelijk van gaat komen. Uiteindelijk beslist de politiek daarover. En die lijkt niet zo héél enthousiast.

Z24 schrijft dat het kabinet in de huidige regeerperiode in elk geval niet meer gaat sleutelen aan de hypotheekregels. Meer over de meningen van de politieke partijen lees je hier en hier. Wordt vervolgd! Voor nu zijn we benieuwd: hoe denk jij over dit idee?

Check ook: Je maximale hypotheek wordt (nog) lager

Reacties

3 Reacties Omlaag ↓

Aantal posts per pagina:  20 50 100

 1. [verwijderd] 28 mei 2015 15:54 0
  Prima voorstel, want het voorkomt, dat de huizenprijzen een politieke speelbal blijven. Dat de politiek en de banken moord en brand schreeuwen, is gezien hun belang begrijpelijk. Maar dat de 80% of 85% maximum hypotheek in veel landen heel gebruikelijk is, daar hoor ik niemand over.
  Maar de beste maatregel blijft om: Alle huizen eenmalig een aftrekwaarde te geven (bijv. WOZ waarde 2012) die de maximale hypotheek vertegenwoordigt, en deze aftrekwaarde jaarlijks te verlagen met 2% . Dus na 10 jaar kan je nog maximaal 80% van je maximale hypotheekwaarde aftrekken. Of een bank dan 100% of 120% wil geven is hun zaak. Wettelijk zou je kunnen vastleggen, dat ze bij wanprestatie, maximaal de dan geldende aftrekwaarde van een eigenaar mogen terugeisen.
  Door de maximale aftrekwaarde aan het pand te koppelen, zal die waarde van invloed worden op de transactieprijs. Dat zal iedere koper de ruimte geven om zijn eigen beslissing te nemen. Een voordelig huis kopen, maar met een lagere aftrekwaarde of een nieuw met nog de volledige aftrekwaarde.
 2. knax63 14 juni 2016 10:15 0
  Bom dia beschrijft een mogelijke oplossing die hout snijdt.
  Banken worden teveel beschermd ivm hun maatschappelijk belang en dar maken ze goed gebruik van en verdienen er goed aan. Zij moeten verantwoordelijk gemaakt worden voor hun daden dan doen ze dat ook niet meer. Tuurlijk zal er dan nog wel her en der wat problemen zijn. Maar niet in de mate die er nu is.
 3. knax63 14 juni 2016 10:19 0
  De waarde van het huis is veel onbelangrijker dan hier word besproken, dat is slechts dekking voor de bank. Het hele probleem is verantwoord lenen en kunnen terug betalen. Daar zit de echte angel. In 1991 mocht ik maar 3x mijn salaris lenen , hoger was niet verantwoord. Op de top in 2007 mocht je 6x je salaris lenen. De bank wil zo lang mogelijk en zoveel mogelijk uitlenen dat is hun verdien model.

3 Reacties Omhoog ↑

Lees ook:

3 tips om je voor te bereiden op de aanschaf van een huis

Belangrijke tip: bereid je voor op de kosten. Lees verder ›