IEXGeld

Dossiers

Profiel

Ben je zzp'er en spaar je niet voor je pensioen?

Het aantal zzp'ers dat zelf iets heeft geregeld voor het pensioen is nog nooit zo laag geweest als in 2014. Dat schrijft NRC Q op basis van cijfers van de ZZP-monitor van GfK.

Iets meer dan de helft van de zzp'ers had vorig jaar iets geregeld. Een afname van 18% ten opzichte van 2012. Ondertussen neemt het aantal zzp'ers in Nederland toe.

De reden om het niet te doen: geldgebrek

De belangrijkste reden voor zelfstandigen om geen pensioen op te bouwen is geldgebrek, zo bleek eerder al eens uit een onderzoek van ING en ZZP Barometer.

"Het is een beetje een non-issue," zegt Jeroen Sakkers van ZZP Barometer tegen RTL Z. "Het eerste waar je aan denkt als zzp'er is dat je voldoende opdrachten en opdrachtgevers hebt."

Check ook: Tool: hoe oud ga je eigenlijk worden?

Regel iets, anders heb je dat geldgebrek later

NRC Q vertelt dat 21% van de zzp'ers geen plannen heeft om binnenkort zelf iets voor het pensioen te gaan doen. De website citeert Johan Marrink van ZZP Nederland, die niks regelen erg onverstandig vindt:

"Het lukt echt niet om in een paar jaar een vermogen op te bouwen waar je van je vijfenzestigste tot je vijfentachtigste van kan leven. Het is zeer belangrijk dat zzp’ers zich daar bewust van zijn. Als je het geld niet hebt, houdt het natuurlijk op. Maar je kunt ook andere keuzes maken. Het kopen van een nieuwe auto nog even uitstellen bijvoorbeeld."

Het spreekt voor zich dat niet iedereen even eenvoudig geld opzij kan zetten. Maar als je enigszins de kans hebt, al gaat het om een paar tientjes per maand, regel dan iets. Want anders heb je niet nu, maar later geldgebrek.

Lees ook: Stappenplan: bereken je pensioentekort

Pensioensparen als zzp'er: verschillende manieren

En iets regelen hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Dit is een greep uit de mogelijkheden.

  • Je zou het in principe gewoon zelf op je spaarrekening kunnen doen, al is dat gezien de lage spaarrente momenteel niet heel aantrekkelijk.

    Een andere optie is om te gaan beleggen voor je pensioen. Dat klinkt misschien minder veilig, maar het levert op termijn wel meer op. Geheel zelfstandig een (pensioen)potje vullen wordt ook wel vrij sparen genoemd.

  • Ook kun je fiscaal aftrekbaar sparen of beleggen via een lijfrentepolis of banksparen. De premies die je inlegt zijn dan, hoewel tot op zekere hoogte, aftrekbaar van de belasting. Op deze manier sparen kan bij een bank of verzekeraar.

    Er zijn zelfs verschillende pensioenspaarprogramma's (lijfrente) die specifiek op zzp'ers zijn gericht: Bright PensioenBrand New Day en ZZP Pensioen.

Wil je meer lezen over (zelf) pensioensparen? Kijk dan bijvoorbeeld eens hier, hier of hier.

Lees ook: Aan de slag voor je oudedag: ga je fiscaal voordelig of vrij sparen?

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Zo bereken je hoeveel je mag inleggen voor je pensioen

Belastingvoordelen stimuleren om te sparen voor je pensioen. Lees verder ›