IEXGeld

Dossiers

Profiel

Ben je zzp'er en spaar je niet voor je pensioen?

Het aantal zzp'ers dat zelf iets heeft geregeld voor het pensioen is nog nooit zo laag geweest als in 2014. Dat schrijft NRC Q op basis van cijfers van de ZZP-monitor van GfK.

Iets meer dan de helft van de zzp'ers had vorig jaar iets geregeld. Een afname van 18% ten opzichte van 2012. Ondertussen neemt het aantal zzp'ers in Nederland toe.

De reden om het niet te doen: geldgebrek

De belangrijkste reden voor zelfstandigen om geen pensioen op te bouwen is geldgebrek, zo bleek eerder al eens uit een onderzoek van ING en ZZP Barometer.

"Het is een beetje een non-issue," zegt Jeroen Sakkers van ZZP Barometer tegen RTL Z. "Het eerste waar je aan denkt als zzp'er is dat je voldoende opdrachten en opdrachtgevers hebt."

Check ook: Tool: hoe oud ga je eigenlijk worden?

Regel iets, anders heb je dat geldgebrek later

NRC Q vertelt dat 21% van de zzp'ers geen plannen heeft om binnenkort zelf iets voor het pensioen te gaan doen. De website citeert Johan Marrink van ZZP Nederland, die niks regelen erg onverstandig vindt:

"Het lukt echt niet om in een paar jaar een vermogen op te bouwen waar je van je vijfenzestigste tot je vijfentachtigste van kan leven. Het is zeer belangrijk dat zzp’ers zich daar bewust van zijn. Als je het geld niet hebt, houdt het natuurlijk op. Maar je kunt ook andere keuzes maken. Het kopen van een nieuwe auto nog even uitstellen bijvoorbeeld."

Het spreekt voor zich dat niet iedereen even eenvoudig geld opzij kan zetten. Maar als je enigszins de kans hebt, al gaat het om een paar tientjes per maand, regel dan iets. Want anders heb je niet nu, maar later geldgebrek.

Lees ook: Stappenplan: bereken je pensioentekort

Pensioensparen als zzp'er: verschillende manieren

En iets regelen hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Dit is een greep uit de mogelijkheden.

 • Je zou het in principe gewoon zelf op je spaarrekening kunnen doen, al is dat gezien de lage spaarrente momenteel niet heel aantrekkelijk.

  Een andere optie is om te gaan beleggen voor je pensioen. Dat klinkt misschien minder veilig, maar het levert op termijn wel meer op. Geheel zelfstandig een (pensioen)potje vullen wordt ook wel vrij sparen genoemd.

 • Ook kun je fiscaal aftrekbaar sparen of beleggen via een lijfrentepolis of banksparen. De premies die je inlegt zijn dan, hoewel tot op zekere hoogte, aftrekbaar van de belasting. Op deze manier sparen kan bij een bank of verzekeraar.

  Er zijn zelfs verschillende pensioenspaarprogramma's (lijfrente) die specifiek op zzp'ers zijn gericht: Bright PensioenBrand New Day en ZZP Pensioen.

Wil je meer lezen over (zelf) pensioensparen? Kijk dan bijvoorbeeld eens hier, hier of hier.

Lees ook: Aan de slag voor je oudedag: ga je fiscaal voordelig of vrij sparen?

Gerelateerde Tools

Reacties

2 Reacties Omlaag ↓

Aantal posts per pagina:  20 50 100

 1. [verwijderd] 14 april 2015 13:59 0
  Waarom zou je voor later sparen. Als je een leuk spaarpotje hebt gespaard komt toch de overheid en betaal je via belasting alles terug waar je zo hard voor hebt gespaard. Dat zie je nu ook al mensen die iets opzij hebben gelegd voor later worden aangepakt dat is je dank voor het spaarzaam leven. Terwijl mensen die niets hebben gespaard vaak aan kunnen kloppen voor subsidie's. Zo werkt het in Nederland.
 2. [verwijderd] 22 april 2015 21:09 0
  @Karel, sorry hoor maar je hebt wel een erg kortzichtige kijk op het leven. Ja, het is best mogelijk dat de regering straks een (flink) stuk van het belastingvoordeel welke je nu geniet weer bij je komt terughalen (..Ik zou er niet raar van opkijken als gepensioneerden over een jaar of wat een stuk minder belastingvrijstelling genieten als heden ten dagen..). Neemt niet weg dat niks opbouwen ook geen alternatief is. Daar komt bij dat je op dit moment nog steeds mag reserveren over je bruto salaris. Dat levert voor iedereen meteen 34% (of meer..) belastingteruggave op. Samen met het rendement wat je krijgt levert dat een aardig zakcentje op mits je maar een beetje op tijd begint. Maar maak jij maar lekker alles op hoor gozer. Alleen svp niet zo zielig doen als je straks met pensioen bent en het moet doen met die schamele paar centen die je staatspensioentje dan nog waard is. Onze opa's en oma's hebben nooit een keuze gehad. Die werkten gewoon 6 dagen in de week voor een miezerige vergoeding. Wij hebben nu wel een keuze...

2 Reacties Omhoog ↑

Lees ook:

WOZ-waarde te hoog? Zo maak je met succes bezwaar

Een lagere WOZ-waarde scheelt belasting, maar let op: het is niet altijd... Lees verder ›