IEXGeld

Dossiers

Profiel

Een stroomstoring, mooi is dat. Kun je een schadevergoeding krijgen?

Een flinke stroomstoring, vanmorgen in Noord-Holland en Flevoland. Door een defect in een hoogspanningsstation van Tennet in Diemen zaten huishoudens lang zonder elektriciteit.

En die niet alleen: zo reden er geen treinen, was het vliegverkeer stilgelegd, zaten mensen vast in liften. Brancheorganisatie Netbeheer Nederland spreekt van één van de grootste stroomstoringen in tien jaar tijd.

 

Ongeveer een miljoen huishoudens is door de storing getroffen. Heb jij er ook last van ondervonden?

Als de stroom voor langere tijd aaneengesloten uitvalt heb je vaak recht op een schadevergoeding. Maar de kans dat je een vergoeding krijgt vanwege de storing van vandaag is eigenlijk niet zo groot, melden zowel Kassa als Radar.

Die algemene compensatieregeling geldt namelijk niet als de oorzaak van de storing in een deel van het elektriciteitsnet met een heel hoge spanning ligt. En het lijkt er nu op dat de problemen die vandaag een flink deel van het land domineerden juist op zo'n plek zijn ontstaan.

Schadevergoeding na storing van vier uur

Ga dus niet te hard van een schadevergoeding uit. Mocht nou blijken dat je er tóch recht op hebt, dan krijg je alleen een compensatie als de storing langer dan vier uur heeft geduurd, zegt de Autoriteit Consument en Markt (ACM). Dat zal vandaag niet bij ieder huishouden het geval zijn geweest.

Die vergoeding bedraagt dan 35 euro (voor iedere vier uur dat de storing langer duurt, krijg je normaal gesproken 20 euro extra, schrijft Kassa). Volgens de juridische dienstverlener DAS wordt hij door de netbeheerder automatisch vergoed. Als gedupeerde hoef je er dus niet achteraan.

Lees ook: Weet jij wat je precies betaalt voor stroom?

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

Op vakantie? 10 tips om af te dingen als een pro

Undress to impress, maak grapjes en probeer combideals te sluiten. Lees verder ›