IEXGeld

Dossiers

Profiel

Hé sukkel, ben je al gewaarschuwd door de AFM?

Sukkellijsten, ofwel sucker lists. Dat klinkt niet aardig, en er zit - het zal je niet verbazen - ook zeker geen vriendelijke gedachte achter.

Het zijn bellijsten van oplichters zoals boiler rooms, met namen en gegevens van mensen bij wie het hoofd eenvoudig op hol gebracht kan worden met snode verkooppraatjes. Mensen die overduidelijk geïnteresseerd zijn in beleggen, of die al eens eerder zijn opgelicht.

Sta je op zo'n lijst, dan sta je simpelweg bekend als goedgelovige sukkel, als iemand die toch wel overal intrapt en waar een heleboel geld aan valt te verdienen. Die lijsten worden door meerdere boiler rooms gebruikt, want ze worden doorverkocht. Ze lachen in hun knuistje, de schavuiten.

De AFM waarschuwt voor geldwolven

De Autoriteit Financiële Markten (AFM), die op regelmatige basis voor dit soort oplichterij waarschuwt, heeft nu één van deze lijsten in handen gekregen. Op de betreffende lijst staan 750 mensen; de AFM heeft van 680 mensen het adres weten te achterhalen.

Deze mensen kunnen een brief van de toezichthouder verwachten: U wordt mogelijk benaderd door oplichters. Neem dat maar gauw serieus, zodat niemand je ooit nog een goedgelovige sukkel kan noemen.

En trouwens, als er bij jou geen brief op de mat belandt betekent het natuurlijk niet dat die geldwolven je nooit zullen benaderen.

Zorg dat je weet waar je op moet letten als je ineens wordt gebeld. En voorkom dat je ook op zo'n lijst terechtkomt.

Lees ook: Wat moet je doen als de Wolf of Wall Street belt

Gerelateerde Tools

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

Moet je nog wel in China beleggen?

De koersen van Chinese bedrijven zijn flink gekelderd. Vormt dat een koo... Lees verder ›