IEXGeld

Dossiers

Profiel

De wereld verbeteren èn geld besparen: auto of ov?

Je bent van plan bewuster voor het milieu en voor je portemonnee te gaan leven. Je hebt plannen om te gaan stoken op hout en oud papier, de auto gaat eruit en je gaat voortaan met het openbaar vervoer en de fiets reizen. Je gaat je eten zelf verbouwen en je neemt zonnepanelen op het dak.

Nobele plannen, maar zijn al deze plannen eigenlijk wel zo goed voor het milieu en wat zijn de financiële consequenties? IEXGeld zet alle voors en tegens voor je op een rij in een serie artikelen. In deel één: auto versus openbaar vervoer.

Is die auto wel zo vies en duur?

Eerst maar eens de kosten van een auto. Buiten het aankoopbedrag van de auto en de benzinekosten, zijn er andere vaste maandelijkse uitgaven. Denk aan verzekering, belastingen, parkeervergunning, onderhoud en reparatie. Het Nibud heeft uitgerekend hoeveel de vaste lasten van een kleine middenklasser ongeveer zijn per maand:

 • Onderhoud en reparatie: 38 euro
 • Verzekering en belasting: 79 euro

Dat is dus buiten de afschrijvingen op het aankoopbedrag al 117 euro.

Een voorbeeld: Je reist elke dag 50 kilometer van en naar je werk, dan kost dat elke dag 7,30 euro aan benzine. Dus circa 146 euro per maand, plus die 117 is 263 euro per maand.

Met de trein...

Nu overweeg je dus om een abonnement op openbaar vervoer te nemen om van en naar je werk te reizen. Een abonnement op de trein (onbeperkt vrij reizen) kost 318 euro per maand. Treinkaartjes voor die 50 kilometer (heen én terug) kosten 184 euro per maand. Voor woonwerkverkeer is een treinkaart dus goedkoper.

Denk wel goed na, hoeveel je verder nog reist. Ga je in het weekend of ’s avonds er ook nog vaak op uit? Dan kan een auto wel goedkoper zijn dan de trein.

Maar het gaat jou ook om het milieu. Is reizen met de trein eigenlijk wel milieuvriendelijker dan reizen met de auto?

De NS heeft op zijn site een CO2-vergelijker. Dus als je een reis hebt uitgestippeld staat er bij het traject hoeveel je bespaart aan CO2-uitstoot in verhouding tot de reis met de auto. Met een traject van ongeveer 50 kilometer, stoot je in de Randstad gemiddeld 75% minder CO2 uit dan je doet met die kleine middenklasser.

Of de bus?

Kortom, in dit voorbeeld is het voor woonwerkverkeer goedkoper én beter voor het milieu om met de trein te reizen. Probleem, er is geen treinverbinding tussen jouw huis en werk. De bus dan maar?

Een onbeperkt reizen-abonnement met bus, tram en metro kost 270,20 euro per maand. Een regiokaart voor die 50 kilometer kost 99 euro. Dat is dus goedkoper dan trein en auto.

Toch een auto

Elektrisch dan? Het gebruik van elektrische auto's wordt fors gestimuleerd door de overheid, maar zijn ze ook goedkoper in het gebruik en zijn ze wel zo goed voor het milieu?

Als je de aanschafwaarde buiten beschouwing laat (wat ik hierboven ook heb gedaan) ben je een stuk goedkoper uit omdat je geen wegenbelasting hoeft te betalen. Omdat elektrische auto's nog niet lang op de markt zijn, zijn er nog geen schattingen te maken over de onderhoudskosten.

Als die kosten gelijk zijn aan die van een benzine-auto, bespaar je met een elektrische auto de wegenbelasting en die komt gemiddeld op zo'n 40 euro per maand. De vaste kosten per maand komen dan op ongeveer 77 euro.

De grote besparing zit natuurlijk in de kilometerkosten: elektriciteit in plaats van benzine (LPG of diesel). Voor het woonwerkverkeer van 50 kilometer per dag kost een elektrische auto zo'n 30 euro per maand. Plus die 77 euro vaste kosten is dat 107 euro per maand.

Een nadeel van een elektrische auto is het opladen. Dat kost veel tijd en niet iedereen heeft plek voor een eigen oplaadpaal. 

Uitstoot.

In de tabel hieronder zie je de uitstoot per kilometer per persoon (reiziger) van de meest gebruikte vervoersmiddelen. In deze tabel is zowel de uitstoot van het voertuig zelf als de uitstoot die vrijkomen tijdens winning en het raffinageproces of de productie van elektriciteit meegenomen (well to wheel).


Bron: Wikimobi, The new motion en Rijksdienst voor ondernemend Nederland.

Elektrische auto's scoren zo hoog omdat er nog veel elektriciteit op een milieuvervuilende manier wordt opgewekt. Het beste voor milieu en portemonnee is de streekbus. Maar je weet natuurlijk ook wat het állerbeste is - en niet alleen voor milieu en portemonnee, maar ook voor je gezondheid - lopen en fietsen.

Reacties

5 Reacties Omlaag ↓

Aantal posts per pagina:  20 50 100

 1. pafex 9 april 2014 12:28 0
  50 km heen en 50 km terug is 100 km. Stel ik heb een zeer zuinige auto die 1 op 20 rijdt. Dan is dat 5 liter. Met 7 euro 30 komt dat op 1.46 per liter. Waar gaat deze mevrouw tanken? Of heeft ze per ongeluk enkele reis gerekend?
 2. GioFaralley 9 april 2014 13:44 0
  En wat als je de auto toch al hebt staan...
  Pas als OV goedkoper wordt dan puur de benzinekosten zul je meer mensen het OV in krijgen.
 3. [verwijderd] 9 april 2014 13:53 1
  Beste pafex, ik ben in de rekensom uitgegaan van totaal 50 kilometer (heen én terug). Dus ook met trein en bus bedoel ik met traject de heen én terugweg samen.
 4. geobeo 10 april 2014 11:17 0
  Vraag aan de schrijfster over de trein-berekening: woon jij op het station? En is jou werk ook op het station? Zo nee; dan moet je extra kosten rekenen voor het reizen van je huis naar het station en van het station naar je werk.

  Een vergelijking waarbij de belangrijkste/kostbaarste component van allemaal meegenomen zou worden, namelijk: tijd, zou ook interessant zijn. Dan zou de auto het in (bijna) alle gevallen flink winnen.

  Ik ben wel eens in de Rotterdamse haven op bedrijfsbezoek geweest. In vogelvlucht vanaf het hotel lag het bedrijf op ongeveer 2km afstand, maar wel met wat havens ertussen. De bus van het hotel naar het bedrijf waar ik heen moest deed hier anderhalf uur over (1x overstappen), lopend was het 2 uur en met de auto ongeveer 5 minuten.

  Welke kies je dan?
 5. [verwijderd] 7 oktober 2015 17:15 0
  al gedacht aan een klapfiets? of leer skateboarden, rolschaatsen dat is ook nogeens goed voor je conditie en tof om te doen. Ik betwijfel je conditie als je twee uur loopt over de afstand waarover een auto 5min doet..

5 Reacties Omhoog ↑

Lees ook:

Op vakantie? 10 tips om af te dingen als een pro

Undress to impress, maak grapjes en probeer combideals te sluiten. Lees verder ›