IEXGeld

Dossiers

Profiel

Advies te duur? Doe dan zelf online je financiële planning

Iedereen die zich bij zijn geldzaken laat adviseren door zijn bank krijgt dezer dagen een onprettige mededeling in de bus, of heeft die al gekregen: de aankondiging dat dat advies vanaf nu geld kost. En niet zo'n beetje ook: wie een beetje vermogen heeft (zeg anderhalve ton of meer) en daarvoor beleggingsadvies krijgt kan al snel een paar duizend euro moeten aftikken.

Het is geld dat je vóór dit jaar ook al kwijt was, maar toen was dat veel minder zichtbaar, omdat het toen was versleuteld in de kosten van producten. Vanaf 2014 zitten die kosten daar niet meer in verborgen, maar krijg je gewoon een rekening van de bank.

Even schrikken dus en voor veel mensen ook een moment om je eens serieus af te vragen of datgene wat de bank je te bieden heeft dat geld eigenlijk wel waard is. Financieel advies bestaat uit meerdere onderdelen en bij lang niet alles is het nodig dat een bankier je hand vasthoudt tijdens dat proces.

Een groot deel van financieel advies bestaat uit het 'in kaart brengen' van je financiële situatie en bekijken of je nog wel op koers ligt om je doelen te bereiken. Pas als dat laatste niet het geval is gaat een adviseur ook werkelijk adviseren.

Gratis zelf doen, betaald advies

Voor veel mensen zonder al te ingewikkelde financiële situaties is het helemaal niet zo ingewikkeld om het eerste deel van dat proces zelf te doen. Dan hoef je een adviseur allen nog maar te betalen als je ook daadwerkelijk advies nodig hebt. 

In Engeland en Amerika zijn online personal finance-oplossingen, waarmee je zelf al heel veel kunt doen, al in diverse vormen voorhanden. In Nederland is sinds gisteren MijnGeldzaken.nl in de lucht. Op MijnGeldzaken.nl kun je gratis een groot deel - in principe zelfs alles - van je financiële planning doen.

Wie daarnaast behoefte heeft aan persoonlijk advies kan eventueel terecht bij een netwerk van aangesloten, onafhankelijk adviseurs. Dat kost uiteraard wel geld. Wie een abonnement van 325 euro per jaar afsluit krijgt daarbij een gratis adviesgeprek van drie kwartier plus een jaarlijkse "Financiële Periodieke Keuring" - FPK, met een knipoog naar de verplichte autokeuring. 

"Het is jouw plan"

Een 'light' abonnement van 65 euro geeft je recht op online advies, een volledige planning en de mogelijkheid om online zelf scenario's los te laten op je situatie om te kunnen bekijken hoe je financiële toekomst er dan uit komt te zien.

Oprichters Rick Wassenaar - financieel planner van het jaar in 2010 en columnist op deze site - en Maarten Luiken bouwden MijnGeldzaken.nl rondom het in de advieswereld veelgebruikte platform Figlo. Ze maakten er echter geen programma voor adviseurs van, zoals Figlo van oorsprong is, maar een begrijpelijke consumentenversie, die gebruikers in staat stelt om op ieder gewenst moment te zien hoe ze er financieel voor staan.

Heel belangrijk in een tijd waarin zelfredzaamheid steeds belangrijker gaat worden, zegt Wassenaar. "Klanten bellen wel eens en zeggen dan: 'dat plan van u, daar wil ik het even over hebben'. Nee, dat is niet mijn plan, dat is jouw plan! Op MijnGeldzaken.nl dóe je het ook echt zelf, dus dat maakt het van nature al veel meer tot je eigen plan." 

Een voorbeeldscherm uit MijnGeldzaken.nl

Gerelateerde Tools

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

Punten om op te letten bij het uitzoeken van een vermogensbeheerder

Staar je niet blind op de behaalde rendementen. Lees verder ›