IEXGeld

Dossiers

Profiel

Regel belangrijke zaken vóór ze urgent worden

Net als een heleboel onder jullie, maak ik in januari mijn goede voornemens. Ook vorig jaar waren er heel wat belangrijke dingen die ik wilde doen en bereiken. En net als bij velen deed ik het de eerste weken bijzonder goed. Maar de problemen beginnen vaak vanaf maart. Paniek duikt op.

Er is nog zoveel wat moet gebeuren. Maar aan de andere kant stel ik mezelf gerust met de gedachte dat ik nog drie kwartalen heb. Wat is eigenlijk het probleem?

Veel adviseurs ervaren elk jaar een piek rond januari en februari wanneer iedereen langs wil komen om zijn goede voornemens uit te voeren. Dat gaat van het aanpassen van de beleggingsportefeuille tot het opmaken van een testament of successieplanning.

Waan van de dag

Want aan het begin van het jaar proberen mensen het nodige te doen. Maar echte grote beslissingen blijken keer op keer snel te worden uitgesteld wanneer we weer geconfronteerd worden met de waan van de dag en al de kleine dingen die we moeten regelen.

We hebben een heleboel zaken die we willen doen, moeten doen en wilden of dachten te doen. Maar het komt er niet van.

Hoe kun je ze toch uitgevoerd krijgen? Je komt al een heel eind als je onderscheid maakt tussen urgente taken (hoge prioriteit, onmiddellijk) en taken die belangrijk zijn (noodzakelijk voor onze doelstellingen).

  • Sommige taken zijn zowel urgent als belangrijk. Die moeten bovenaan je to-do-list staan.
  • Andere zijn urgent maar niet zo belangrijk.
  • En weer andere zijn belangrijk maar niet zo urgent.

Urgent of belangrijk

Het valt op dat precies de urgente maar niet zo belangrijke zaken snel uitgevoerd worden. Telefoongesprekken voeren, een facebook-berichtje van een oude klasgenoot lezen…

Intussen verschuiven de belangrijke maar niet urgente zaken steeds verder naar beneden op je lijst en blijven ze daar open staan. Dit kan grote problemen veroorzaken. Dromen zijn ontzettend belangrijk, maar meestal lijken ze niet urgent. Dus ook onze dromen bungelen ergens onderaan de lijst.

Misschien moet je snel een reparatie uitvoeren aan de auto, hoogstwaarschijnlijk urgent en best belangrijk. Een nieuwe racefiets kopen, echt urgent maar toch niet zo belangrijk als bijvoorbeeld dat saaie en moeilijke verzekeringspapierwerk nog regelen zodat later jouw familie goed verzorgd achterblijft. (Fietsliefhebbers zijn het niet altijd met mij eens.)

Complex of gemakkelijk?

Duidelijk maken wie de voogdij en opvoeding van de kinderen op zich neemt als je sterft? Voelt niet zo urgent, maar is verschrikkelijk belangrijk. In de dagelijkse gang van het leven, is het natuurlijk veel eenvoudiger om eerst te focussen op de urgente zaken en de niet-urgente maar belangrijke dingen even laten wachten.

Wat wil je eerst regelen: de auto naar de carwash of je testament vernieuwen?

Maar de auto is echt erg vuil! Waarom zou je zo’n haast hebben met je testament? En laten we eerlijk zijn, een testament vernieuwen, net als beleggingen, levensverzekeringen en spaarplannen voor de studie van de kinderen, zijn allemaal erg complexe zaken. De auto wassen is gemakkelijker!

Wat ook altijd een goed gevoel geeft, is het kunnen wegstrepen van urgente (niet altijd belangrijke) dingen van je lijst. Sommige urgente taken (een racefiets kopen!) zijn zelfs heel leuk om te doen.

Té laat

En als we dit vergelijken met het urenlang door details van je persoonlijke en financiële leven worstelen dan lijkt dit inderdaad niet hetzelfde gevoel van opwinding en onmiddellijke genoegdoening te geven (al is dat best wel mogelijk!).

Natuurlijk, belangrijke zaken kunnen ineens ook echt urgent worden. Maar het is te hopen dat het dan al niet te laat is en we er niets meer aan kunnen doen.

Dan zijn er ook nog de ouders die nooit gedacht hadden dat achttien jaar zo snel voorbij zou gaan en die zichzelf afvragen of ze nog middelen genoeg hebben om de universitaire studies van hun kinderen te betalen...

Echt belangrijk

Plan elke maand een vast moment in om dit soort belangrijke vragen die niet urgent lijken, te regelen. DOEN! Je zal in de verleiding komen om ze door te schuiven naar de volgende maand. NIET DOEN!

Na elke crisis vraagt iedereen zich af hoe het weer zo ver kon komen, waar hebben we de signalen gemist? Een wereldwijde financiële crisis kan niet voorspeld noch voorkomen worden. Maar een persoonlijke financiële crisis wel als je de echt belangrijke zaken in je leven regelt voordat ze urgent worden.

Gerelateerde Tools

Reacties

Er is nog niet gereageerd.